Hva er alternativene til hysterektomi?

Uterine arterie embolisering, myomektomi og hormonbehandling er alternativer til hysterektomi. En hysterektomi er en livmor-fjerningsprosedyre som vanligvis utføres for å eliminere kreftvulster, fibroider og andre vekst i eller utenfor livmoren. Ved å bruke alternativer til hysterektomi, er kvinner i stand til å opprettholde fungerende livmor, oppleve fremtidige graviditeter, og oppleve en lavere risiko for død og blødning under tumorfjerning eller fjerning av fibroid. Mens oppfatningen er fortsatt mulig, kan kesarean del (C-seksjon) levere råd etter bruk av disse alternativene.

Mange kvinner velger myomektomi som en av de ledende måtene å unngå å ha en hysterektomi. En myomektomi er en kirurgisk prosedyre hvor individuelle vekst eller fibroider blir skåret ut fra livmoren. Tre hovedtyper av myomektomi finnes. Under en myomektomi i buk, en kirurgi som er gunstig for å fjerne store og dype embedded vekst, går legene inn i livmoren ved å kutte ned i underlivet. Etterpå er livmorveggene sydd for å miste åpninger.

En laparoskopisk myomektomi brukes til små og lett tilgjengelige vekst. Kirurger fyller livmorhulen med gassformig karbondioksid som teleskop, og lange kutteverktøy brukes til å lokalisere og fjerne fibroider og svulster. En hysteroskopisk myomektomi, utelukkende for vekst knyttet til ytre uterus, gjør det mulig for en kirurg å bruke spesielle barberingsinstrumenter og et teleskop for å skjære svulster og fibroider av ytre uterusvegg.

Blodløs myomektomi er en fjerde stil av myomektomi som ennå ikke er vanlig. For kvinner med svært store svulster og fibroider er en blodløs myomektomi et av de sikreste alternativene til å ha en hysterektomi. Store vekst kan blø av så høyt under en vanlig myomektomi at blodtransfusjoner kan være nødvendig, og døden er en mulighet. I en blodløs myomektomi klemmer kirurger imidlertid fartøy under fjerning av væv, slik at lite pasientblod går tapt og dødsrisikoen minimeres.

Under embolisering setter kirurger sandlignende syntetiske partikler inn i bestemte arterier som leverer blod til livmorvektorer eller fibroider. Ved strategisk blokkering og reduksjon av bekkenområdet blodstrøm med partiklene, kan embolisering sulte veksten, noe som får dem til å dø og krympe over flere måneder. Prosedyren kan fullføres i omtrent 15 til 20 minutter. Kramper og magesmerter kan resultere i ukene etter embolisering.

For kvinner som ikke ønsker invasiv kirurgi, er narkotika- og hormonbehandling blant de mulige alternativene til å ha en hysterektomi. Det er ikke noe stoff som helt vil fjerne livmorutviklingen. Orale prevensiver og legemidler som etterligner gonadotropin-frigjørende hormoner (GnRH), kan lindre smerte og gi delvis krymping. En intrauterin enhet (IUD) som gir hormonet progestin til livmor kan også lette smerte og vekst av fibroider og svulster. Noen kvinner som er forsiktige med hysterektomi, velger noen ganger å avstå fra behandling, og bestemmer seg for bare å overvåke livmorutviklingen med regelmessige medisinske kontroller.