Er det en sammenheng mellom metotrexat og vektøkning?

Noen pasienter opplever vektøkning mens de tar legemiddelmedikamentet metotrexat, men det er ikke et vanlig fenomen, og vektfluktuasjoner er vanligvis ikke oppført som vanlige bivirkninger. Dette bestemte stoffet virker ved å bremse veksten av visse typer celler. Det er imidlertid ikke kjent å påvirke metabolismen eller fordøyelsen. Det brukes hyppigst sammen med andre medisiner for behandling av ulike kreftformer, og noen av disse andre behandlinger, eller muligens kombinasjonen av alle legemidler, kan noen ganger føre til at pasientene opplever svingninger i deres størrelse. Generelt har det imidlertid ikke vært nok forskning for å trekke noen endelige forbindelser.

Metotreksat er reseptbelagte medisiner som bremser veksten av bestemte celler, inkludert de i huden og benmarg. Dette gjør det til et godt valg for behandling av mange forskjellige kreftformer, og det er også vanlig brukt for revmatoid artritt og visse hudforhold som psoriasis.

Det regnes vanligvis som en svært aggressiv medisinering, og folk tar vanligvis bare det når de står overfor en seriøs prognose, eller når andre mindre intensive terapier ikke har fått gode resultater. Som de fleste legemidler er de nøyaktige arbeidene med dette stoffet ganske kompliserte. Generelt virker det som en undertrykkende og bremser kroppens prosesser som igjen kan bidra til å redusere utviklingen av dødelige eller ellers skadelige vekst og kan også gi en sjanse til kroppens egen immunrespons for å fange opp. Det er imidlertid ikke alltid enormt effektivt alt på egen hånd. De fleste omsorgspersonell inkluderer metotreksat i det som er kjent som en cocktail av forskjellige medisiner som er spesielt utvalgt for å jobbe sammen i en bestemt pasients kropp.

Vanlige bivirkninger av metotreksat inkluderer kvalme, oppkast, svimmelhet, hodepine, magesår, tretthet og sløret syn. Disse bivirkningene har ofte en negativ effekt på appetitten, noe som noen ganger fører til vekttap. Det er viktig å merke seg at det egentlig ikke er stoffet som forårsaker vekttap, men at tapet er en sekundær effekt av stoffets påvirkning på appetitten. I noen pasienter kan vektøkning virke på samme måte.

Pasienter som oppdager en forbindelse mellom metotreksat og vektøkning, tar ofte en rekke forskjellige medikamenter sammen, hvorav mange har kjente sekundære effekter på appetitt og metabolisme. Vektøkning er oftest registrert hos kvinner som tar cyklofosfomid, metotreksat og 5-fluorouracil (CMF) for brystkreft. De fleste av disse pasientene tar jevnlig methotrexatdose, og dette kan være en del av årsaken.

Forskning har ikke vist en bestemt sammenheng mellom metotrexat og vektøkning. Etter hvert som metotrexat har blitt studert i kombinasjon med andre medisiner, er det uklart om en medisin eller kombinasjonen skyldes når pasientene ender opp med å bli tyngre i løpet av behandlingen. Det er imidlertid allment antatt at CMF-terapi vil øke mager muskelmasse og fettvev hos pasienter. Eksperter har ikke bestemt årsaken til denne økningen, men det er klart at enhver vektøkning en pasient kan oppleve skyldes ikke redusert metabolisk funksjon.

Væskeoppbevaring kan være en annen grunn folk kan oppleve midlertidig vektøkning mens dette og andre relaterte medisiner. Å holde vann for en kort stund er ikke vanligvis for bekymrende, men hvis problemet vedvarer, kan det føre til noen ganske alvorlige konsekvenser. Væskeoppbevaring skjer vanligvis på grunn av ekstra stress på nyrene. Det kan føre til økning i råvekt, men i de fleste tilfeller er det ikke knyttet til fettlagring i det hele tatt. Hvis det ikke er behandlet, kan det forårsake organsvulmer og muligens også brudd, noe som kan være dødelig.

Noen pasienter opplever også vektøkning på grunn av reduserte aktivitetsnivåer. Pasienter som lider av de forholdene som krever metotreksat, kan ikke være i stand til å trene så ofte som de en gang gjorde. De kan også spise mer som et middel til å bekjempe stresset i diagnosen. Disse tingene kan få det til å virke som om det er en sammenheng mellom metotrexat og vektøkning når faktisk inaktivitet eller dårlig kosthold er den sanne skyldige.