Hva er de vanlige årsakene til blod i sæd?

De vanligste årsakene til blod i sæd, også kalt hematospermi, er operasjoner på testiklene eller prostata. En prostata biopsi er kanskje den vanligste årsaken, mens vasektomi kan også føre til blod i sæden. Av og til kan en underliggende medisinsk tilstand være skyld i blodig sæd. Disse kan inkludere kreft i prostata, testikler, penis eller blære, seksuelt overførbare sykdommer og godartede cyster eller svulster som finnes i genitourinary regionen.

De fleste årsakene til blod i sæd er ufarlige og vil løses uten behandling. Disse er vanligvis relatert til noen form for medisinsk behandling. Menn som har hatt prostatabiopsi eller vasektomi er i høyeste fare, selv om andre operasjoner på eller rundt kjønnsorganene kan føre til blødning. Blødningen er vanligvis midlertidig og kan vare opptil fire uker. Hvis blødningen blir alvorlig eller hvis andre symptomer er tilstede, anbefales det å kontakte pasientene.

Blod i sæd som oppstår uten at operasjoner har blitt utført, kan være mer alvorlige. Noen ganger kan kreft i kjønnsorganene eller prostata forårsake dette. Hvis blod også er tilstede i urinen, er dette et annet mulig advarselsskilt av en mer alvorlig helsetilstand. Ytterligere symptomer kan inkludere problemer med urinering, smerter i underlivet eller under vannlating og skyet urin.

Det er også noen seksuelt overførte infeksjoner og andre kjønnsinfeksjoner som kan forårsake blod i sæd. Andre symptomer som lukt, kløe, rødhet, støt eller vorter, merkelig fargede utslipp fra penis, eller brennende under urinering, kan være flere symptomer på en seksuelt overførbar sykdom. De fleste av disse er behandlet med antibiotika medisiner, selv om noen ikke har noen kur, for eksempel genital herpes.

Ekstra potensielle årsaker til blod i sæd inkluderer en hovent prostata, skade på testiklene eller penis, blokkeringer i penis- eller testikulasjonskanaler, polypper, steiner i sædkartene eller en hovne urinrør. Selv om det er sjeldent, siden blodig sæd kan være tegn på alvorlig eller livstruende medisinsk tilstand, bør det alltid kontrolleres av en medisinsk profesjonell. Dette gjelder spesielt når andre symptomer er tilstede, eller hvis prostata eller testikkelkreft går i ens familie.

Bloody semen er ikke et vanlig symptom på de fleste av disse forholdene, bortsett fra kirurgiske prosedyrer. Blødninger som er alvorlige eller ledsaget av smerte, bør betraktes som unormale. Svært sjelden kan en skade på penis selv bløde og få sæden til å bli blodig ved utløsning.