Hva er de vanligste årsakene til pus i et sår?

En samling av pus i et sår er et tegn på infeksjon. Pus består av døde hudceller, hvite blodlegemer eller leukocytter, og bakteriene forårsaker infeksjonen. En av de vanligste typene bakterier som kan forårsake pus i et sår er Staphylococcus aureus, vanligvis bare kalt staph. Synlig pus er et resultat av at kroppen arbeider for å bekjempe invaderende bakterier, enten det er staph eller et annet utvalg.

Grunnen Staph er ofte funnet i skader er at den er til stede på mange menneskers hud, så når huden åpnes på noen måte, kan bakteriene lett komme seg inn. Innenfor kroppen kan bakterier multiplisere og spre seg og forårsake at skadene blir infisert. En av kroppens forsvarsmekanismer er å sende hvite blodlegemer for å konsumere bakteriene ved hjelp av en prosess som kalles fagocytose.

Etter ca 12 timer dør de hvite blodlegemene, mens de fortsatt inneholder bakteriene de har innkapslet. De blir en del av pus i et sår, noe som gir pus sin karakteristiske hvite eller gulaktige farge. Pus kan ta på seg andre farger avhengig av hvilken spesifikk immunsystemreaksjon som har blitt utløst, eller om det er noe blod i det. De forskjellige farger, vanligvis mørkere gul, rødbrun eller grønn, er vanligvis ikke indikatorer på alvorlighetsgraden av infeksjonen. Grønn indikerer frigivelse av et naturlig antibakterielt protein av hvite blodlegemer, og rød eller brun signalerer vanligvis at det kan være noe blod i pus, men det er sjelden alvorlig.

Siden pus i et sår vanligvis inneholder levende bakterier, kan den overføre infeksjonen fra en person til en annen, eller fra en del av kroppen til en annen. Det er viktig at du alltid tar forholdsregler når du arbeider med pus, ved bruk av engangshansker når det er mulig før du bytter dressinger eller håndterer det infiserte området. Bandasjer, vattpinner og annet materiale som brukes til å rengjøre området, skal håndteres forsiktig og bortskaffes på riktig måte for å unngå å spre infeksjonen.

I noen tilfeller er kroppen ikke i stand til å håndtere infeksjonen, og mengden pus i et sår vil øke. Det kan også være røde linjer som fører bort fra skaden, det kan også føles hardt, varmt eller begge deler, og det skadede området kan bli hovent. Noen av disse symptomene er en indikasjon på at infeksjonen utvikler seg og medisinsk hjelp er nødvendig. En infeksjon kan spre seg raskt og staph kan forårsake mange problemer i kroppen dersom det ikke håndteres raskt.