Hva er fordelene med muskel utholdenhet?

Muskeluthold er generelt definert som evnen til en muskel eller gruppe av muskler til å trekke seg flere ganger under sub-maksimal belastning ved hjelp av energigjengivelse i cellen i nærvær av oksygen. Trening for å øke muskelutholdet er ganske enkelt både i teori og applikasjon, og er ofte ansatt av utøvere av alle slag. Det er viktig å merke seg forskjellen mellom hjerte-, respiratorisk og muskulær utholdenhet fordi, mens alle tre er nært beslektede, er de veldig forskjellige systemer.

Muskler har evnen til å bruke et par forskjellige stoffer som energi, inkludert adenosintrifosfat (ATP), glukose, fett, protein og melkesyre. Når en muskel først blir kalt til handling og begynner å bli kontrakt, konverterer den raskt lagret glykogen til glukose, noe som gir en rask, kraftig energibryt som driver muskelen i omtrent 30 sekunder. På dette tidspunktet, hvis muskelen fortsatt er påkrevd å kontrakt, bruker den aerob glykolyse for å slå glykogen til ATP, som vil brenne muskelen for resten av treningsperioden. Det er imidlertid viktig å merke seg at etter at alle kreatinfosfat- og glykogenbutikker har blitt brukt, vil muskelen begynne å metabolisere fett, og til slutt muskelfiber seg selv for energi. Kun hjertets hjertemuskelfibre kan lett og effektivt bruke melkesyre som en form for energi.

Muskelutholdenhet er gunstig på det mest grunnleggende nivået, fordi det gjør at skjelettmuskelen kan trekke seg i lengre perioder. Uten muskulær utholdenhet ville mennesker og dyr ikke kunne løpe eller gå i mer enn 30 sekunder. Evnen til raskt og effektivt å skape og bruke energi i individuelle celler er den eneste måten mennesker kan overleve på, for selv om vi ikke beveger oss i mer enn 30 sekunder av gangen, må vårt hjerte og lunger fortsette å slå og pumpe 24 timer i døgnet.

For å øke muskelutholden, må både mengden av ATP opptak og mengden av laktidsyrefjerning øke. For å øke ATP-opptaket må ett eller begge av følgende skje – enten muskelen i seg selv må bli større, eller mitokondriene må levere mer ATP til de mindre muskelfibrene. I begge tilfeller må NAD + bærermolekylene fjerne mer melkesyre.

For å øke størrelsen på en muskel må en treningsplan utformes og implementeres som tvinger muskelen til å utøve nær maksimal kraft for så mange repetisjoner som mulig for å indusere muskelhypertrofi, som for eksempel i vektløfting. For å forbedre ATP-syntese må både en økning i mitokondriantall og effektivitet finne sted. Disse kan begge oppnås ved å tvinge muskelen til å komme i kontrakt for stadig lengre perioder, samtidig med en stadig økende intensitet, for eksempel under maratonløp.