Hva er mediastinale masser?

Mediastinale masser er svulster som utvikler seg på forsiden av thoraxen, den delen av menneskekroppen spenner fra membranen til nakken. Tumorene som kan vokse i dette området er forbundet med en håndfull kreft. Tumorer oppdaget i mediastinalrommet er mer sannsynlig å være ondartet enn de som finnes i andre områder av thoraxen. Diagnose krever generelt en rekke tester. Behandling avhenger av hvilken kreft er grunnårsaken.

Det fremre mediastinale rommet er området mellom fremsiden av ribcage og hjertet. I dette rommet kan mediastinale masser forårsaket av en av tre typer kreft utvikles. Den første er sarkom. Sarkom utvikler seg når et vev undergår en ondartet transformasjon i en svulst. Det er mange typer sarkomer, avhengig av hvilket vev som gir opphav til svulsten.

Den andre typen mediastinale masser som kan vokse i mediastinalkammeret er en tymoma. Tilstanden presenterer som brystsmerter og hoste på grunn av den voksende svulsten som påfører trykk på brystben og lunger. Thymomas i deres tidlige stadier er ikke ondartet, men i sjeldne tilfeller kan de bli livstruende hvis svulsten komprimerer venene som kommer inn i hjertet.

En rekke kreftformer gir opphav til lymfomer, den endelige typen mediastinale masser. Lymfomer begynner i kroppens lymfeknuter. Kreften metastasererer til mediastinalrommet. Foruten symptomene beskrevet i forrige avsnitt, opplever en pasient med et lymfom vekttap, feber og tretthet. Når de fleste tilfeller er diagnostisert, har kreften allerede metastasert til en sekundær plassering utenfor thoraxen.

Diagnostisering av mediastinale masser kan kreve en rekke tester: fysisk eksamen, røntgenstråler, blodarbeid og biopsi. Den siste er et utvalg av vev tatt fra massen gjennom en minimal invasiv kirurgisk prosedyre. Gjennom å undersøke prøven, kan en lege diagnostisere den spesifikke formen for kreft. Røntgenstråler og blodarbeid bestemmer kreftens stadium. Med denne informasjonen kan en lege plotte et behandlingsforløp.

Avhengig av typen svulst, kan en kombinasjonsbehandling inkludert kirurgi, stråling og kjemoterapi være nødvendig for å fjerne svulsten og drepe eventuelle gjenværende kreftceller. Da thymomas sjelden er ondartet, er kirurgisk fjerning av svulsten vanligvis den eneste behandlingen som kreves. Kirurgi brukes sjelden til å behandle lymfomer. Pasientene må stole på kjemoterapi og stråling. For noen pasienter er en benmargstransplantasjon den beste behandlingsmåten.