Hva er noen årsaker til tidlig hår tap?

For tidlig håravfall eller balding har mange årsaker, men det vanligste er androgen alopecia, også kalt mannlig eller kvinnelig mønster skallethet. I denne tilstanden påvirker tilstedeværelsen av ekstra hormoner, testosteron og DHT den voksende syklusen av hår, noe som forårsaker mer enn vanlig hårfjerning av hår og død. Medisinsk fagfolk anslår at minst 90% av tilfellene av tidlig hårtap skyldes denne årsaken.

Hårtap hos kvinner, spesielt når de når slutten av 30-årene eller 40-årene, og begynner å produsere mindre østrogen, kan knyttes til dette hormonfallet. Kvinner som har vært gravid, kan ha opplevd spesielt tykt og lyst hår under graviditeten på grunn av ekstra østrogen. Når nivåene begynner å synke, reduseres hårveksten, og noen follikler kan dø. Østrogen terapi kan sakte dette håravfall, men det er noen ulemper ved å bruke den. Det er knyttet til en mye høyere risiko for visse kreftformer, og hormonbehandling er brukt med langt mindre frekvens enn det en gang var.

Forskere peker også på mange medisiner som kan resultere i for tidlig hårtap. For eksempel kan skjoldbruskkjertelhormon føre til at håret faller ut, men mangel på skjoldbruskkjertelhormon kan også skape hårtap. Sikkert medisiner, som de som brukes til kjemoterapi, gir også midlertidig hårtap, selv om det vanligvis regrows etter at behandlingen er stoppet. Enkelte medisiner for humørsykdommer og anfall, som karbamazepin, som ofte brukes av personer med bipolar lidelse, kan føre til at håret faller ut, så vel som kan en rekke antidepressiva. Medikamenter som lister håravfall som en bivirkning betyr ikke nødvendigvis at det er forsikret eller vil være signifikant, bare at det er et potensial for det.

Underernæring kan påvirke hårveksten og resultere i for tidlig hårtap. Når en person er sterkt underernæret eller har en tilstand som irritabel tarmsyndrom, har kroppen heller ikke tilgang til eller kan ikke absorbere nødvendige vitaminer og mineraler. Baldness kan være et resultat, selv hos svært små barn. Igjen, dette hår tapet forårsaker ikke nødvendigvis død av hårsekkene, og hvis tilstrekkelig ernæring oppnås, kan hårtapet være midlertidig.

En annen tilstand som kan resultere i ujevn baldness er trichotillomania, en lidelse preget av et tvangstrykk om å trekke ut håret. Trichotillomania anses å være lik obsessiv-kompulsiv lidelse og kan reagere på behandling med visse antidepressiva og med kognitiv atferdsterapi. Mens det fortsetter, kan overdreven hårtrekking skade hårsekkene til det punktet de ikke lenger fungerer. Det er best å behandle denne tilstanden tidlig når det er mulig for å unngå slike skader.