Hva er normale ferritinnivåer?

En serum ferritin test bestemmer hvor mye jern som er i kroppen. Normale ferritinnivåer for menn varierer fra 24 nanogram per milliliter (ng / ml) til 336 ng / ml. Normale nivåer for kvinner er noe mindre, alt fra 11 ng / ml til 307 ng / ml. Verdiene er de samme om de er rapportert i nanogram per ml eller mikrogram per liter (mcg / L), med 100 ng / mL er det samme som 100 mcg / L. Det normale området kan variere fra laboratorium til laboratorium, avhengig av hvilken type ferritintest som brukes, og de normale verdiene som vanligvis kommer fra den testen.

Ferritin er et protein som lagrer jern. Det er tilstede i alle celler i kroppen. Ferritin binder seg til jern, lagrer det i en giftfri tilstand. Normale ferritinnivåer er mengden ferritin som kan forventes hos en sunn person. Nivåene er forskjellige for menn og kvinner, og de endres i henhold til aldersgruppe.

En lege kan bestille en serum ferritin test hvis andre tester, for eksempel hemoglobin eller hematokritnivå, har unormale resultater. Ferritinnivåene testes ved å ta blodtrekk, vanligvis fra armen. Det er ikke nødvendig for pasienten å raskt før en serum ferritin test.

Resultater som viser høyere enn normale eller lavere-enn-normale ferritinnivåer kan være indikatorer på alvorlige lidelser eller bare en midlertidig unormal lesing. Når en pasient har et unormalt ferritin-testresultat, vil legen vanligvis bestille ytterligere tester for å bestemme årsaken til det unormale resultatet mens man fortsetter å overvåke pasientens ferritinnivå.

Lavt ferritinnivå kan indikere anemi, vitamin C-mangel eller hypothyroidisme. De lave nivåene kan være et resultat av intern blødning, som for eksempel av sår, hemorroider eller tung menstruell blødning. En diett som er lav i jernholdig mat kan være ansvarlig for lave ferritinnivåer. De lave nivåene kan produsere symptomer som tretthet, svakhet eller rastløshetssyndrom.

Høye ferritinnivåer betyr at det er et overskudd av jern i blodet. Høye nivåer kan skyldes leversykdom, leukemi eller alkoholisme. De kan også være genetiske i naturen eller kan være forårsaket av en diett høy som er i jern. Betennelse kan forårsake en økning i ferritin. I motsetning til lave ferritinnivåer, produserer høye nivåer ingen symptomer.

Flere faktorer kan produsere resultater midlertidig utenfor rekkevidden av normale ferritinnivåer. En nylig blodtransfusjon, en tilstand som forårsaker betennelse eller medisiner som prevensjonspiller kan påvirke testresultatene. Skjoldbrusk medisiner kan også forstyrre testresultatene.