Hva er selvhjelpsprogrammer?

Personer som har problemer med å håndtere sykdom, psykisk lidelse, fysisk skade eller følelsesmessig nød forsøker ofte å overvinne sine kamper ved å implementere selvhjelpsprogrammer. Det finnes mange forskjellige typer selvhjelpsprogrammer som er utformet for å gi folk motivasjon og verktøy som de trenger for å erobre de ulike mentale og fysiske forhold som forårsaker problemer i livet. Enkeltpersoner går ofte til selvhjelpsbøker, lydbånd, instruksjonsvideoer og nettsider som er designet for å fremme en sunn, lykkelig livsstil. Mange psykologer og leger mener at slike programmer kan være svært gunstige for personer som ønsker å gjøre enkle forbedringer i livskvaliteten, selv om de vanligvis anbefaler at personer med kroniske eller forstyrrende forhold søker profesjonell hjelp.

Innholdet og utformingen av selvhjelpsprogrammer kan variere, selv om de fleste har psykologibasert, trinnvis veiledning om hvordan du kan forbedre livskvaliteten. En bok, video, tape eller nettside starter vanligvis med en introduksjon som skisserer grunnleggende i programmet, definerer begreper og begreper, og forklarer kravene for å oppnå suksess. Et program kan fortsette å instruere folk på meditasjonsteknikker, fysiske oppgaver og skriftlige eller muntlige øvelser som kan hjelpe dem med å identifisere og overvinne sine problemer. Publikasjonen kan også inneholde tilleggsressurser og informasjon om tilgjengelige kliniske hjelpe- og støttegrupper. Flertallet av selvhjelpsprogrammer har sluttmål for å hjelpe folk innse at de har makt til å gjøre positive endringer i deres liv, så lenge de har de riktige verktøyene og motivasjonene til å gjøre det.

Selvhjelpsprogrammer kan gi svært generelt råd om hvordan man skal leve bedre og ta gode beslutninger, eller de kan være tilpasset bestemte psykiske eller fysiske forhold. Hundrevis av selvhjelpsbøker og opplæringsprogrammer finnes for å hjelpe folk med å håndtere generelle problemer som stress, angst, mangel på motivasjon, monetære problemer og fedme. Flere spesialiserte emner tatt opp av noen programmer inkluderer alkoholisme, klinisk depresjon, schizofreni og kreft. En person som lider av en psykisk lidelse eller fysisk begrensning, kan vanligvis finne en slags selvhjelpsressurs på hans eller hennes tilstand.

Mens fagfolk generelt anser selvhjelp for å være et gyldig middel til å håndtere personlige problemer, tror mange psykologer at personer med store problemer bør konsultere eksperter før de prøver å takle dem på egen hånd. Informasjonen og instruksjonene i selvhjelpspublikasjoner kan ikke erstatte personlige undersøkelser og evalueringer av trente leger og psykiske helsepersonell. Enkeltpersoner kan være i stand til å kombinere verktøyene som læres gjennom selvhjelpsprogrammer med medisiner og terapi for å forfølge meningsfylt, hyggelig og sunn livsstil.