Hva er vanlige komplikasjoner etter intubasjon?

Begrepet intubasjon refererer generelt til innsetting av et rør inn i pasientens kropp, i et forsøk på å sikre luftveien og opprettholde normalt oksygenering av vevet. En svært vanlig prosedyre i sykehusinnstillinger, intubasjon er knyttet til en rekke mulige komplikasjoner. Disse inkluderer feil eller feilaktig plassering av røret, og stemmeboks eller strupehode.

Intubasjon innebærer vanligvis plassering av et rør i en persons luftvei. Røret kan settes inn gjennom munnen, en prosedyre kjent som endotracheal intubasjon. Alternativt kan nasotracheal intubasjon bli brukt, via pasientens nese. Endotracheal intubasjon er en svært vanlig prosedyre, vanligvis brukt under operasjonen, da generell anestesi krever mekanisk ventilasjon. Prosedyren kan også brukes som et fremvoksende tiltak i tilfelle av store traumer, alvorlige allergiske reaksjoner, respiratorisk nød, ryggskader og lungeemboli.

En potensielt livreddende prosedyre, intubasjon er en av måtene som leger prøver å sikre at pasientens pust ikke blir kompromittert. Prosessen involverer vanligvis en form for bevisst sedasjon og administrering av et paralytisk middel. Dette sikrer pasientkomfort og unngår komplikasjoner som kan oppstå på grunn av tilstedeværelsen av en arbeidsgagrefleks når røret settes inn. Denne metoden har lenge vært brukt i klinisk praksis. Det har vist seg å være både trygt og effektivt i de fleste tilfeller.

Røret legges først inn i munnen. Tungen er flyttet ut av veien med et instrument kjent som et laryngoskop. Røret settes deretter inn i luftveien. Riktig plassering av pasienten er viktig. I tilfeller der spinal traumer er utelukket, kan intubasjon utføres med pasientens hals i bøyning og hodet litt forlenget. Dette muliggjør optimal visualisering av luftveien og kan bidra til å minimere komplikasjoner etter intubasjon.

Vanlige endotracheale komplikasjoner etter intubasjon er stemmekabel eller strupehalsskade, tannskader og feil rørplassering. Feil intubasjon kan innebære innføring av røret i esophagus eller i en av lungens hovedstempelbronkier. Plassering av røret i lungens bronkus kan føre til pneumothorax, en generelt behandlingsbar tilstand. Intubasjon av spiserøret er en sjelden, men alvorlig post-intubasjonskomplikasjon. Det kan føre til spiserøret perforering, eller tåre, eller til og med døden.

De fleste post-intubasjonskomplikasjoner, både av endotracheal og nasotracheal teknikk, kan behandles med tidlig diagnose. En røntgenrør tatt kort tid etter rørplassering kan være et nyttig verktøy for å unngå mange post-intubasjonskomplikasjoner. Riktig vurdering før intubasjon kan hjelpe til med å identifisere de med vanskelige luftveier og forhindre mislykkede prosedyrer. Alternativer til intubasjon, for eksempel en larynxmaskefluft, kan brukes i slike tilfeller. Bruk av fiberoptisk omfang kan også bidra til å forhindre feilaktig eller feil rørplassering, og dermed redusere post-intubasjonskomplikasjoner.