Hva påvirker nikotin på stoffskiftet?

Tilstedeværelsen av nikotin kan øke en persons grunnleggende metabolske hastighet, mens det plutselige fraværet av nikotin kan senke en persons metabolisme. Sistnevnte skjer hos de som nylig har sluttet å røyke eller dyppe, og det kan ta opptil et år for stoffskiftet å komme tilbake til normalhastigheten. Effekten av nikotin på stoffskiftet er et resultat av økningen i blodtrykk og hjertefrekvens som oppstår når nikotin kommer inn i kroppen, samt økningen i adrenalinproduksjonen.

Øyeblikket nikotin kommer inn i kroppen, blodkarene strammer, øker blodtrykket og gjør hjerteslaget opptil 20 ganger mer per minutt. Denne økningen i hjertefrekvensen gjør at kroppen tror at den jobber hardere enn den egentlig er, og dermed øker den grunnleggende metabolske frekvensen i opptil 24 timer. Nikotin forårsaker også en høyere konsentrasjon av sukker i blodet. Denne høyere enn vanlige mengden sukker i blodet forårsaker en kjedereaksjon i kroppen og lurer den om å tro at den har en matkilde, som også kan øke metabolismen.

Metabolismen kan også påvirkes av økningen i adrenalinhormoner som frigjøres av hjernen på grunn av nikotin. Adrenalin øker også hjertefrekvensen, noe som forårsaker ytterligere belastning på kroppen og økende metabolisme for å gjøre opp for det. Denne stammen, som kan tilsvare opptil 90 kilo ekstra kroppsvekt, er hvorfor de som vanligvis bruker nikotinprodukter, har en økt risiko for hjerteinfarkt og andre kardiovaskulære helseproblemer.

Den plutselige mangelen på nikotin i kroppen kan også påvirke stoffskiftet. Når stoffskiftet blir vant til å fungere delvis basert på tilstedeværelsen av nikotin i kroppen, kan dets fravær føre til at den grunnleggende metabolske frekvensen går ned til priser under det de ville ha vært uten nikotinprodukter. Denne effekten av nikotin på stoffskiftet er en av de mange årsakene til at folk kan gå opp i vekt umiddelbart etter nikotinavbrudd.

Når en person slutter å røyke eller dyppe, kan det ta opptil et år for metabolismen å balansere og begynne å virke på en vanlig måte. Denne prosessen kan sped opp ved å trene, noe som kan produsere noen av de samme effektene av nikotin på metabolismen på en mye sunnere måte. Å spise ofte små og næringsrike måltider er også nyttig. Disse endringene i livsstilen, når de gjøres i forbindelse med nikotinstopphjelpemidler som nikotingummi eller pastiller, kan gjøre enhver vektøkning ubetydelig i beste og kontrollerbare mens kroppen blir vant til å fungere uten at nikotin påvirker metabolismen.