Er det trygt å bruke erytromycin under graviditet?

Det er generelt sett trygt å ta erytromycin under graviditet fordi det er minimal risiko for skadelige effekter på det utviklende fosteret. Erytromycin er plassert i graviditetskategori B av Food and Drug Administration (FDA), noe som betyr at dyreforsøk av erytromycin under graviditet ikke har funnet noen signifikant risiko for fosteret. Selv om det ikke er gjennomført fullkontrollerte menneskelige studier, er det ikke funnet noen signifikante teratogene eller skadelige unormale effekter hos mennesker. Det er imidlertid funnet å ta en spesifikk form for erytromycin som kalles erytromycinestolat under graviditet, for å øke muligheten for hepatotoksisitet eller leverskade hos moren, og den bør bare brukes når et klart behov har blitt påvist.

Under en dyrestudie ble kvinnelige rotter gitt erytromycin under graviditet til etter avspenning var fullført. I denne studien ble det ikke observert noen skadelige eller teratogene virkninger, selv om rotter ble gitt erytromycin for hele parringsprosessen så vel som under graviditet og avvenning. Dette beviset støtter sikkerheten til erytromycin, men den kan ikke fullt ut brukes til mennesker.

Flere overvåkingsstudier har observert ulike graviditeter og registrerte data om sikkerheten ved bruk av erytromycin under graviditet. En studie, det samarbeidende perinatale prosjektet, observerte 230 graviditeter der utviklingsfosteret hadde blitt utsatt for erytromycin, av totalt 50 282 graviditeter. Ingen større sammenheng mellom erytromycin under graviditet og eventuelle store utviklingsproblemer ble observert.

En annen overvåkingsundersøkelse, som overvåket 229 101 graviditeter av pasienter som fikk Medicaid i delstaten Michigan, fant 6 972 tilfeller av erytromycinbruk under graviditet. Fra disse svangerskapene ble 320 store fødselsskader observert. Mens dette tallet er litt høyere enn det forventede gjennomsnittet på 297 defekter, fant studien ingen signifikant korrelasjon mellom erytromycinbruk og resulterende fødselsdefekter.

Erytromycin krysser plasentale barrieren og går inn i blodet i føtalet i små mengder. Selv om nivåene av erytromycin øker i fosterblodstrømmen når moderens dosering øker, kan moderal erytromycinnivåer variere under graviditet, noe som gjør det vanskelig å måle graden av overføring. Nivåene i fosterblodstrømmen anses generelt som tilstrekkelig lave nok til ikke å forårsake skadelige effekter.

En saltform av erytromycin, erytromycinestolat, bør ikke brukes under graviditet. Det har blitt funnet å øke nivåene av serumglutaminsyreoksyeddikstransaminase (SGOT) i blodet når det tas under graviditetens andre trimester. I en studie opplevde 10% av pasientene disse økte SGOT-nivåene, noe som indikerte at hepatotoxy hadde oppstått. Når bruken av erytromycin ble stoppet, returnerte disse nivåene til normalt, hvilket indikerer at dette er en midlertidig bivirkning av legemidlet.