Hva er atypiske glandulære celler?

Atypiske kjertelceller er celler som finnes i en slimhinnegruppe, primært livmorhalsen, som oppfører seg unormalt. De kan vokse i et raskere tempo enn normalt, eller de kan ha et merkelig utseende som ikke er typisk for normalt fungerende celler. Dette er generelt en mer alvorlig indikasjon på kreft enn abnormiteter i skivepitelceller, og disse cellene bør undersøkes nøye for å sikre at de ikke er ondartede.

Mange ganger finnes atypiske kjertelceller i livmorhalsen. De er ofte forårsaket av humant papillomavirus (HPV) og kan indikere livmorhalskreft eller kreft. Oftest er de funnet gjennom et pap smear, som er en eksamen der en lege tar prøver av cervical tissue for testing. Hvis atypiske celler er funnet, kan en biopsi utføres for å avgjøre om de er kreft.

Ikke alle atypiske glandulære celler indikerer kreft. Noen ganger anses de for kreftfremkallende, noe som ganske enkelt betyr at de er unormale og kan bli kreft på et senere tidspunkt. På andre tidspunkter kan de være forårsaket av viruset og forårsake komplikasjoner bortsett fra livmorhalskreft.

Livmorhalskreft er generelt sakte voksende, men typen som er forårsaket av atypiske glandulære celler er ofte mer aggressiv enn kreftformer som danner på de ytre cellene. Kvinner oppfordres sterkt til å få en pap smøre en gang i året fra omkring 18 år, eller når de blir seksuelt aktive. Hvert tredje år anbefales etter minst tre påfølgende normale eksamener.

Det er vaksinasjoner for å forhindre HPV-infeksjon, siden dette viruset forårsaker de fleste atypiske glandulære celler som fører til livmorhalskreft. Øvelse av trygt sex anbefales også siden HPV er seksuelt overført. Dette kan hjelpe kvinner å unngå livmoderhalskreft i mange tilfeller.

Behandling for atypiske glandulære celler vil avhenge av hvor unormal de er og hvorvidt de er funnet å være kreftfremkallende eller ikke. Ikke-kreftceller kan behandles med “vent og se” tilnærming med hyppigere test for å sikre at de ikke blir kreftige over tid. Kreft kan behandles ved å fryse av kreftvev, kirurgi, kjemoterapi eller strålebehandling, avhengig av hvor alvorlig den er og om den har spredt seg.

Livmorhalskreft er svært behandlingsbar når den blir funnet tidlig. Cure-frekvensen er ekstremt høy siden denne typen malignitet sprer seg veldig sakte. Når det ikke behandles i sine tidlige stadier, kan det spre seg til livmoren. Av denne grunn er testing veldig viktig.