Hva er de vanlige årsakene til pus i halsen?

Pus i halsen er nesten alltid et tegn på en slags infeksjon. Abscesses på eller rundt mandlene er noen av de vanligste årsakene, som er bakterielle oppbygginger på svelget. Disse kan utvikles av et par grunner, inkludert respiratoriske infeksjoner, betennelser, og tilstander som meningitt. Medisinske eksperter kan vanligvis oppdage pus i halsen ganske raskt gjennom en visuell eksamen eller ved å føle hevelse i personens lymfeknuter. Mesteparten av tiden kan tilstanden lindres med antibiotika, men mye av dette avhenger av den underliggende diagnosen. Kirurgi og avløp er noen ganger nødvendig.

Pus i halsen er vanligvis ansett som en komplikasjon eller sekundær symptom på noe annet, som ofte refereres til som “primærproblemet.” Med andre ord virker det vanligvis ikke bare alt i seg selv. Når pus vises, er det vanligvis et tegn på at en infeksjon andre steder har blitt veldig dårlig og beseirer kroppens evne til å bekjempe den.

Tonsillitt, strep hals, meningitt, og i utgangspunktet enhver type luftveisinfeksjon kan føre til pus, spesielt hvis tilstanden blir ubehandlet eller bare delvis behandlet. Dette er vanlig når folk tar medisiner som deres spesifikke bakterier ikke reagerer på, eller når de ikke fullfører et kurs av antibiotika. Antibiotika må vanligvis tas som et komplett kurs eller diett, selv etter at symptomene har stoppet, folk som forlater pillene sine før flasken er tom, kan føle seg bedre i øyeblikket, men bakteriene kan egentlig ikke være døde. Det kan noen ganger komme tilbake sterkere enn før, og skape pus så vel som andre symptomer, og det er derfor eksperter forteller vanligvis at folk skal ta hele reseptet, selv om det ser ut til at helse har blitt gjenopprettet.

Pus-akkumulasjoner består vanligvis av væske med bakterier, døde celler og annet materiale inni. Medisinsk sett blir disse bassengene eller samlingene ofte referert til som “abscesser”. De to vanligste typene akkumulert pus i halsen er peritonsillar abscesser og retrofaryngeabser. Peritonsillar abscesser forekommer på eller bak en persons mandler, som sitter nær toppen av halsen.

Tonsils er lymforganer som hjelper immunsystemet til å bekjempe ukjente patogener og bakterier som svelges. Det er relativt enkelt for disse vevene å bli betent og infisert, skjønt, enten gjennom eksponering eller annen svakhet. Abscesser som danner her er også noen ganger kalt “quincy”, og de er mest vanlige hos eldre barn og unge – men nesten alle kan utvikle dem.

En retropharyngeal abscess, derimot, er en opphopning av pus bak svelget, et organ som fungerer som en slags filter mellom luftveiene og fordøyelsessystemene. Denne typen abscess er ofte et symptom på øvre luftveisinfeksjoner som forkjølelse som har vedvaret lenge. De er mer vanlige hos små barn eller de som har lymforganer som er spesielt store, men igjen kan de påvirke de fleste som får de rette forholdene.

Diagnose av abscesser i nakkeområdet begynner vanligvis med fysisk undersøkelse og nyere medisinsk historie. Hovne lymfeknuter er et av de vanligste symptomene, disse skjer fordi abscesser har en tendens til å presse utover på det omkringliggende vevet, og halsen er rik på mange lymfesystemer. En visuell undersøkelse av halsen viser ofte også abscesser, spesielt når det ses med en medisinsk ekspert s spesialiserte verktøy.

Pasientens symptomer bidrar også til å gjøre riktig diagnose. Personer med pusproblemer i halsen er vanligvis tilstede med feber, kulderystelser, ondt i halsen, vanskeligheter med å svelge, ansiktshevelse og smerte eller ømhet rundt kjeve og hals. Videre testing, som halskulturer, blodarbeid eller biopsi kan bestilles av behandlingslegen.

Hvis en infeksjon er fanget tidlig nok, kan et antibiotikabehandling være alt som kreves. Store eller uresponsive abscesser krever vanligvis lansering og drenering i tillegg til antibiotikabehandling. Hvis mandler eller andre halskjertler viser kroniske tegn på infeksjon eller forstørrelse, kan det være nødvendig å fjerne disse organene kirurgisk for å hindre fremtidige problemer.

Som regel er de fleste infeksjoner i halsen ikke alvorlige. Eksperter sier imidlertid vanligvis at en sår hals som varer mer enn tre dager eller ledsaget av feber, kulderystelser, manglende evne til å svelge eller annen smerte bør undersøkes av en helsepersonell. Jo tidligere en infeksjon er fanget, jo mindre alvorlige sekundære symptomer er sannsynligvis, og jo lettere det vil trolig være å behandle.