Hva er paranasal bihuler?

De paranasale bihulene er mellomrom i beinbunnen og ansiktet, som er fylt med luft. Disse åpne rom tjener formålet med å varme og fuktige luften vi puster, samt gi resonans til stemmen. De reduserer også vekten av skallen, noe som vil være betydelig tyngre uten disse åpne rom. Cellene som strekker bihulene, gir også et slim som fanger innhalerte patogener og holder innsiden av nesen fra å tørke ut. Mennesker har flere paranasale bihuler, plassert på forskjellige steder rundt øynene og nesen.

Vanligvis refererer vi til paranasale bihuler rett og slett som våre bihuler, for enkelhets skyld. I virkeligheten er det imidlertid også andre typer bihuler i skallen. Små bihuler er til stede i mellomøret, for eksempel, derfor er termen “paranasale bihuler” for å skille dem fra de andre. Fordi de bare delvis utvikler seg før fødselen, fortsetter vår paranasale bihule å utvikle seg gjennom hele vår levetid. Dette gjelder for nesten alle organismer med bihuler av noe slag.

De paranasale bihulene er satt opp i fire par som er mer eller mindre symmetriske fra venstre til høyre. Maxillary bihulene er de største av dem, og ligger under øynene i den indre delen av kinnbeinene. Den neste største er de frontale bihulene, plassert i pannen over hvert øye. Disse er de siste som utvikler seg, kronologisk, i noen mennesker utvikler de seg ikke i det hele tatt.

Etmoid bihulene er mye mindre enn de to andre parene, og ligger bak hver side av nesebroen, nær øynene. Det endelige paret er sphenoid bihulene, plassert i skallen bak den indre nasale passasjen, over halsen. Hvert par bihuler er knyttet til nesepassasjen av små rør kalt ostia. Normalt gjør disse rørene at slim kan tømmes uten skade fra bihulene. Når en person tar forkjølelse, blir bihulene og ostia betent, blokkerer riktig drenering og fører til nesestop og sinushodepine.

Andre, mer alvorlige plager av disse bihulene kan også forekomme. I sjeldne tilfeller kan brystkreft utvikle seg. Dette er sjelden i vestlige nasjoner, men litt mer vanlig i visse andre deler av verden, inkludert Sør-Afrika og Japan. Dens eksakte årsaker har vist seg å være vanskelig å bestemme, men bruken av snus og langvarig eksponering for trestøv kan være risikofaktorer. Vedvarende bihulepine og blokkering er de vanligste symptomene på denne kreften, som, som andre kreftformer, har den beste prognosen hvis den blir tatt tidlig og behandlet effektivt.