Hva er planetvorter?

En planvorte er en liten vorte med en flat overflate. Som mange andre typer vorter, er det vanligvis forårsaket av et virus og er smittsomt. Barn får vanligvis disse typer vorter på hendene. Selv om disse vorter vanligvis ikke vil forårsake noen store problemer, kan de kløe og være unattractive. Ulike vorte behandlingsmetoder kan brukes til å fjerne disse vorter, inkludert over-the-counter kremer, kryoterapi og kirurgi.

Verruca Plana er mer kjent som flyet eller flatvorten. I motsetning til andre vorter som ofte er kuppelformede, har disse hevede hudavvikene vanligvis flate overflater. Overflaten på disse vorter er også vanligvis glatt og noen ganger skinnende. Mange andre vorter kan ha grove overflater.

En planvorte er også vanligvis mindre enn de fleste andre vorter. I begynnelsen kan denne typen vorte gå ubemerket, siden det ofte vil begynne å være omtrent like stor som en pinnehode. Over tid vil denne vorten vanligvis bli større. De fleste av disse vorter vil imidlertid ikke få større enn 0,4 tommer (1 cm) i diameter.

Barn er generelt mer sannsynlige enn andre å lide av plane vorter. De er oftest funnet på hender eller fingre, men de kan også forekomme på andre deler av kroppen. De kan bli funnet på armer, ben, føtter og halser, for eksempel. En mann kan også finne denne typen vorte rundt kanten av skjegget hans.

En planvorte er vanligvis forårsaket av visse stammer av et virus kjent som humant papillomavirus (HPV). Dette viruset kan lett spre seg til andre deler av kroppen, og grupper eller klaser av vorter er ikke uvanlige. Faktisk kan en person også inngå en vorteinfeksjon fra en annen person, ganske enkelt ved å komme i kontakt med den personenes hud.

Alvorlige komplikasjoner av plane vorter er uvanlig. En vorte kan være litt ubehagelig til tider, skjønt, og det kan klø eller være sår. Vanligvis er det vanligste problemet med disse typer vorter deres utseende. Selv om de er små, kan klynger av disse vorter være uattraktiv.

De fleste plane vorter kan vanligvis behandles med over-the-counter-midler, for eksempel aktuelle kremer. Bruk av bandasje over området kan hjelpe medikamentarbeidet raskere. Mer alvorlige tilfeller kan kreve en medisinsk profesjonell oppmerksomhet. Leger er vanligvis i stand til kirurgisk å fjerne vorter eller fryse dem i en prosedyre kjent som kryoterapi.