Hva er vanlige årsaker til en hovent tunge og ondt i halsen?

En hovent tunge og ondt i halsen kan være symptomer på noen få forskjellige problemer. Vanligvis er de indikatorer for en allergisk reaksjon, mononukleose eller tungkreft. En infeksjon i munnen kan også forårsake disse symptomene. Andre mindre vanlige problemer kan også være ansvarlig for hovent tunge og ondt i halsen. Mange problemer forårsaket av disse symptomene kan være alvorlige og kan kreve akutt oppmerksomhet.

Allergiske reaksjoner kan noen ganger føre til hevet tunge og ondt i halsen, avhengig av reaksjonens alvorlighetsgrad. Andre symptomer på en allergisk reaksjon kan inkludere problemer med å puste, elveblest, utslett og nysing. En hovent tunge kan også være en årsak til pusteproblemer, hvis tungen svulmer nok til å blokkere halsen. Problemene som oppstår på grunn av en persons allergier, kan vises på bare ett område, eller det kan påvirke kroppens hele kropp.

Mononukleose, eller mono, kalles ofte “kissesykdommen” fordi den overføres fra en person til en annen ved spytt. Det kan også spres av slim og tårer. Det er et virus som etterlater en person som føler seg ekstremt sliten i lang tid. Når en person kontrakterer viruset, vil det være til stede i kroppen sin for resten av livet, noen ganger blir aktiv og smittsom.

Symptomer på mono inkluderer svakhet, ekstrem tretthet, feber, hovent tunge og ondt i halsen. Bare en lege vil være i stand til å fortelle om mono er årsaken til alle disse problemene, og han vil vanligvis legge pasienten på sengen hvile en stund. Hvis den syke personen tar seg av seg selv og får mye hvile, går monosymptomer vanligvis bort. Reseptbelagte medisiner kan være nødvendig, men det meste av tiden acetaminophen å bringe ned feberen og roe sår halsen er alt som trengs.

Tunekreft er en svært alvorlig tilstand som kan føre til døden hvis den blir ubehandlet. Noen symptomer på denne tilstanden inkluderer en hovent tunge og ondt i halsen. En person kan også oppleve hovne lymfeknuter, øreverk, hvite flekker på tungen, røde flekker på tungen, nummenhet, smerte og blødning. Noen ganger er det også en klump på tungen.

Symptomene som oppstår med tungkreft kan også være symptomer på andre problemer. Av denne grunn kan bare en lege avgjøre om en person har kreft i tungen. Han vil mest sannsynlig ta en persons historie, gjøre en fysisk undersøkelse og deretter utføre en biopsi av tungen før han foretar en diagnose.