Hva er magesmerter?

Abdominal spasmer er vanligvis en følelse av kramper i magen forårsaket av en stiv utvidelse av muskler. Disse spasmene kan variere fra mild ubehag til moderat eller alvorlig smerte. Når muskler i magen klemmer seg på en slik måte, er smerten generelt følt i øvre eller nedre del av magehulen. Abdominal spasmer kan skyldes en rekke forhold, og generelt kan disse aspektene variere fra ufarlig til alvorlige lidelser eller sykdommer.

Av og til kan det oppstå abdominal tretthet hos friske personer som har overarbeidet sin mage eller ab, muskler. Noen ganger når man strekker seg over en gruppe ab muskler under trening, kan det oppstå en rekke tråkker og bukstivhet. Dette er generelt ikke alvorlig og forsvinner vanligvis etter kort tid og hvile.

Det er alvorlige sykdommer som kan forårsake akutt smerte og spasmer. Appendittbetennelse, som er preget av feber og smerte i underlivet, skyldes betennelse i tillegget. Smerten kan variere hos individer, men begynner vanligvis som en generell smerte i nedre høyre side av bukveggen. Kvalme kan også være tilstede. Ikke alle underkramper i nedre høyre side er forårsaket av blindtarmbetennelse, derfor anbefales det å søke lege hvis personen har unrelenting og uforklarlig smerte, spesielt hvis den er ledsaget av feber.

Inflammasjon av galleblæren kan forårsake akutt magesmerter. Disse spasmene er vanligvis plassert i øvre høyre del av magen under ribbeholderen. I tilfelle av et alvorlig galdeblærangrep kan andre symptomer være tilstede, som feber, oppblåsthet og kvalme. Det er vanlig at disse symptomene oppstår etter å ha brukt fettete og fete matvarer, da en syk galdeblære kan ha problemer med å hjelpe til med fordøyelsen.

Intestinale virus produserer ofte magekramper. Etter at viruset har gått i gang, reduseres smerten generelt. Ofte kan personer som har inngått en tarmvirus lider av magekramper, kvalme og oppkast, selv om symptomer har en tendens til å variere hos mange individer. Sammen med ubehag i magekramper, kan individet også oppleve feber.

Også kjent for å forårsake magesmerter er kroniske sykdommer klassifisert som inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Noen av disse tilstandene er kjent for å forårsake moderate til alvorlige spasmer i buk- eller tarmkanalen. Betingelser som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom er begge forbundet med uorden. Irritabel tarmsyndrom (IBS), men ikke direkte relatert, kan produsere symptomer som ligner, med kramper og spasmer som oppstår.

Andre mindre årsaker kan tilskrives smerte i bukområdet. Vanligvis kan fordøyelsesbesvær forårsake magekramper, spesielt etter å ha spist et tungt måltid. Enkelte individer kan ha lav toleranse for matvarer som er høyt i fett eller fett og kan oppleve slik ubehag etter å ha konsumert dem. Personer som er laktoseintolerante kan oppleve mage- eller kramper og spasmer etter å ha spist meieriprodukter, som melk eller iskrem.