Hva er årsakene til uforklarlig hevelse?

Et foruroligende symptom med mange mulige årsaker, uforklarlig hevelse kan skyldes en allergisk reaksjon på mat, medisiner eller miljøgifter, spesielt når hevelsen innebærer ansikt, lepper og hals. Medisinske forhold som påvirker hjertet, nyrene eller leveren, kan noen ganger føre til hevelse i ulike områder av kroppen. Autoimmune sykdommer som lupus eller leddgikt kan føre til uforklarlig hevelse i leddene.

Enhver uforklarlig hevelse som involverer ansikt, lepper eller tunge bør rapporteres til lege umiddelbart, spesielt hvis disse symptomene er ledsaget av utslett eller pustevansker. Denne kombinasjonen av symptomer kan indikere en potensielt livstruende allergisk reaksjon kjent som anafylaksi. Nødhjelp er nødvendig i tilfeller av anafylaksi, som mangel på oksygen til hjernen, og andre indre organer kan forårsake død i løpet av få minutter.

Lever- eller nyresykdom kan forårsake uforklarlig hevelse i hele kroppen, spesielt i hender, føtter og mage. Enkelte hjertesykdommer, som kongestiv hjertesvikt, kan også medføre dette symptomet. Blodprøver og andre diagnostiske testmetoder, inkludert røntgenstråler eller ultralyd, kan være nødvendig for å kunne diagnostisere disse forholdene riktig.

Gikt er ofte årsaken til uforklarlig hevelse som involverer leddene. Andre symptomer kan inkludere smerter og problemer med å bevege de berørte leddene. Over-the-counter eller reseptbelagte medisiner kan brukes til å kontrollere disse symptomene. Autoimmune sykdommer som lupus kan føre til hevelse i leddene så vel som andre deler av kroppen. I noen tilfeller kan hevelse skyldes fysisk skade, solbrenthet eller dårlig næringsvaner.

Lymfeknudeinfeksjoner eller visse former for kreft kan føre til hevelse i nakken, armhulen eller lysken. Reseptbelagte antibiotika er generelt effektive ved behandling av infeksjoner. Hvis det er mistanke om kreft, kan det være nødvendig med en rekke medisinske tester for å nøyaktig diagnostisere årsaken til hevelsen.

Skjoldbrusk sykdom, bruk av visse medisiner, eller stående i lengre perioder kan noen ganger føre til utvikling av uforklarlig hevelse. Dette symptomet kan også skyldes å ha for mye natrium i dietten. Selv om hevelse vanligvis ikke indikerer tilstedeværelsen av alvorlig sykdom, er det viktig å alltid rapportere eventuelle uvanlige symptomer til en lege slik at en nøyaktig diagnose kan oppnås og riktig medisinsk behandling kan begynne.