Hva er de beste tipsene for å håndtere narcissisme?

Å håndtere narcissisme kan være svært vanskelig, siden folk som lider av denne personlighetsforstyrrelsen ofte ikke har ferdigheter til å forholde seg til andre på et modent emosjonelt nivå. Årsakene til narcissisme antas å inkludere barndomsforsømmelse eller misbruk, noe som kan føre til at den voksne narcissisten sliter med frykt for overgivelse, lav selvtillit og følelser av verdiløshet eller skam knyttet til barndomstrauma. Som et resultat av disse følelsene er mange narcissister manipulerende, fornærmende og kontrollerende. De er ikke i stand til å forstå eller sette pris på andres følelser, meninger eller behov, noe som gjør konflikter ofte og konfliktløsning nesten umulig. Å håndtere forstyrrelsen i kjære krever generelt en sterk følelse av selvbehov, personlige behov og grenser, samt følelsesmessig støtte fra friske voksne og et visst nivå av kontroll over ens egne følelsesmessige reaksjoner.

Psykologer er generelt enige om at et sterkt emosjonelt støttesystem er et av de viktigste elementene i å håndtere narcissisme i andre. Narkissisme kan og nesten alltid ha en ødeleggende effekt på relasjoner, så mye at de fleste narcissister finner seg ute av stand til å opprettholde sunne, langsiktige forhold. Personer som forsøker å håndtere en narkissistisk partner, kollega eller slektning, anbefales generelt å søke støtte og vennskap til minst tre, men helst flere, følelsesmessige og psykologisk sunne voksne. Disse bør generelt være folk som vil avstå fra å støtte, oppmuntre eller på noen måte forsvare narcissisten eller hans oppførsel. Regelmessige, hyppige møter med dette støttenettverket kan være uvurderlige for de som håndterer narcissisme, siden de kan gi mulighet til å diskutere den narsissistiske oppførselen fra et godt justert perspektiv.

De fleste kan ikke takle narcissist hvis de selv ikke har faste personlige grenser. De som håndterer narcissisme i andre, anbefales vanligvis å holde seg veldig tydelige på sine egne behov, ønsker og grenser. Den narsissistiske personen kan vanligvis forsøke å manipulere dem som er nær ham. Det anses å være viktig å motstå denne manipulasjonen, slik at den alltid forblir innenfor riksgrensen.

Folk som lider av narcissisme er generelt kjente for å utsette sine kjære, partnere og venner til voldelige emosjonelle utbrudd, trusler og til og med vold. De som sliter med å håndtere denne oppførselen, anbefales generelt å herske i sine egne følelsesmessige reaksjoner, i stedet å reagere på narcissistens utbrudd med ro. Narsissisten bør generelt ikke forventes å avstå fra sin stilling, men kan fortsette å gjøre urimelige krav og utføre uakseptabel oppførsel. Venner og kjære som håndterer denne oppførselen, anbefales vanligvis å insistere på å motta respekt og omtanke fra den narcissistiske personen, selv i møte med ekstrem sinne eller emosjonell manipulasjon. Forsøk på å håndtere narcissisme kan imidlertid forårsake så mye trengsel at mange eksperter anbefaler bare å avslutte et forhold til en narcissistisk person, om mulig.