Hva er de vanligste årsakene til armhulen hevelse?

Armpit hevelse kan være et forstyrrende symptom med flere mulige årsaker. Hovne lymfeknuter er den vanligste årsaken til hevelse i armhulene. En annen mulig årsak kan være hudirritasjon, som kan oppstå fra aktiviteter som barbering. De fleste cyster eller klumper som forårsaker hevelse er ikke alvorlige, selv om visse kreftformer, spesielt brystkreft, noen ganger kan være årsaken til denne typen hevelse. Behandling for dette symptomet avhenger av den direkte årsaken til hevelsen og kan variere fra ingen medisinsk behandling i det hele tatt til bruk av reseptbelagte medisiner eller kirurgisk inngrep.

Hovne lymfeknuter er en hyppig årsak til svulm i armhulen. Lymfeknuter er små, runde vevsmasser som spiller en stor rolle i kroppens immunsystem. Det er flere mulige årsaker til lymfeknudehevelse, inkludert infeksjoner, medisinske tilstander som lupus og kreft. En lege bør konsulteres slik at en nøyaktig diagnose kan utføres og riktig behandling kan begynne. Reseptbelagte medisiner kan eller ikke behøves, avhengig av årsaken til lymfeknutens hevelse.

Hudirritasjon kan noen ganger føre til hevelse i armhulene. Denne typen irritasjon kan oppstå fra normale aktiviteter som barbering eller friksjon forårsaket av å bruke tette klær. Fysiske skader som påvirker hendene eller armene kan også føre til hevelse under armene. Hormonelle svingninger kan noen ganger føre til irritasjon og hevelse i armhulene.

Infeksjon er en vanlig årsak til svulm i armhulen. I mange tilfeller er infeksjonen forårsaket av sykdommer som forkjølelse eller en infeksjon i brystene kjent som mastitt. Behandling med reseptbelagte antibiotika rydder vanligvis opp infeksjonen, og dermed reduserer hevelsen. I enkelte tilfeller kan en infeksjon utvikles som følge av et inngrodd hår eller tilstoppede svettekjertler.

Godartede masser eller cyster fører ofte til hevelse i armhulene og er vanlig blant kvinner enn menn. Eventuelle uvanlige klumper eller masser bør spørre en lege for å sikre at en alvorlig medisinsk tilstand ikke er tilstede. Blodprøver, mammogrammer eller nålbiopsier kan bestilles av legen for å forsikre deg om at klumper ikke er årsak til bekymring. Noen ganger kan visse typer kreft, spesielt brystkreft eller lymfom, være ansvarlig for hevelsen. Enkle medisinske prosedyrer kan bekrefte eller nekte dette som en årsak til hevelsen, og tidlig diagnose øker sjansene for en fullstendig gjenoppretting for pasienten.