Hva er kirurgisk saks?

Surgical saks er saks designet for bruk i kirurgiske og andre medisinske prosedyrer som å fjerne bandasjer og trimme død hud bort fra sår i debridement. De skiller seg fra vanlig saks ved deres skarphet og steriliserbare design, samt ulike former og konfigurasjoner av bladene til bruk i forskjellige medisinske applikasjoner. Kirurgiske leverandører selger vanligvis kirurgiske saks sammen med erstatningskomponenter. Noen modeller er tilgjengelig på håndverks- og hobbybutikker fordi de kan være nyttige for enkelte typer prosjekter.

Rustfritt stål brukes ofte i kirurgisk saksekonstruksjon fordi den er holdbar og sterk. Den kan tåle mange runder med vask og autoklaver mellom prosedyrer, og holder en kant i lengre tid. Bladene kan være rette, buede eller kantede, med stumpe eller skarpe ender til forskjellige formål. For eksempel har bandasjerfjerning sakser ofte stumme ender for å begrense risikoen for å kutte pasienten mens sakseposisjonen plasseres.

I operasjonen kan kirurgen bruke kirurgiske saks til å dissekere vev, klemme bort død eller sjukt materiale og manipulere noen slags vev. Det kan også være nyttig for å forberede suturer og bandasjer. Driftspersonalet kan sette opp en rekke saks for å tilfredsstille kirurgens behov under prosedyren, inkludert svært liten, skarp saks for presisjonsoppgaver. Utenfor operasjonen, blir saks brukt i mange grunnleggende medisinske prosedyrer og hjemme for aktiviteter som trimming av negler.

Som andre kirurgiske instrumenter har et par kirurgiske sakser et design som letter sterilisering, uten sprekker eller groper for bakterier å skjule seg inn og konstruksjonen er holdbar nok til å holde opp til betydelig varme i autoklaven. Noen kan ha polstret håndtak og andre funksjoner for å gjøre dem lettere å bruke, inkludert håndtak skreddersydd til både venstre og høyre hånd kirurger. En høy grad av kontroll er kritisk med kirurgiske instrumenter, og dermed er de svært nøye konstruert for å jobbe optimalt.

Førstehjelps barn har ofte et par kirurgiske saks for oppgaver som kuttebånd, kutte bort fanget hår og så videre. Det anbefales å beholde dem i et tilfelle for å unngå skader og begrense risikoen for at kantene vil stumpe mens saksene raser rundt i settet. Hvis de begynner å miste kantene, kan den kirurgiske saksen sendes til en spisser. Sliperen skal fjerne eventuelle griser som dannes under skarphet og polere saksene for å gjøre det enkelt å oppdage sprekker og andre skader som kan skape forplantningsgrunnlag for bakterier.