Hva er mineralocorticoids?

Mineralokortikoider er hormoner produsert av binyrene, kjerne av binyrene. Disse hormonene er avgjørende for kroppens sunne funksjon, og en radikal økning eller reduksjon i mineralokortikoider kan forårsake alvorlige helseproblemer eller død hvis det ikke er behandlet. Nivåene av disse hormonene i kroppen kan bestemmes ved en blodprøve. Noen forhold som involverer disse hormonene inkluderer: Addison’s sykdom, Cushings syndrom og Conns syndrom.

Disse hormonene er blant de større familie av steroidhormoner. Disse hormonene er ansvarlige for å regulere nivåene av elektrolytter i kroppen. De bestemmer når kroppen skal utskille eller spare elektrolytter som salt eller natrium, og i prosessen regulerer hormonene også vannlating og mengden væske i kroppen. Gitt at opprettholde riktig balanse av elektrolytter er svært viktig, kan man se behovet for riktige nivåer av mineralokortikoider som aldosteron i kroppen.

Elektrolyttbalansen i kroppen spiller en rolle i en rekke ting, fra mobilfunksjon til blodtrykk. Ubalanser kan forårsake en kjedereaksjon av hendelser som kan spiral ut av kontroll med mindre ubalansen korrigeres. Permanente skader kan også skyldes et overskudd eller mangel som kan fortsette i lengre perioder. Disse hormonene kan svinge til handling i disse situasjonene, med produksjon stimulert av kroppen som det sender signaler som indikerer at det er et problem. Hvis produksjonen avbrytes av en eller annen grunn, begynner kroppens store organer å mislykkes.

I noen med mineralocorticoidmangel, slik som forårsaket av Addisons sykdom, vil kroppen ikke kunne regulere nivåer av elektrolytter på riktig måte. Den resulterende ubalansen kan forårsake organsvikt, oppkast, lavt blodtrykk, bevissthetstap og lignende syndromer. Tilstanden behandles ved å administrere hormoner for å kompensere for kroppens manglende evne til å produsere riktig mengde.

Når det er for mange mineralokortikoider i blodet, kan pasienten oppleve vektøkning, blåmerker, infertilitet, hirsutisme, høyt blodtrykk, høyt blodsukker og en rekke andre problemer. Hvis økningen i nivåer skyldes bruk av mineralokortikoider for å behandle en medisinsk tilstand, vil doseringene bli redusert. Hvis problemet er et resultat av problemer med binyrene, kan det være nødvendig å fjerne kjertlene, noe som betyr at pasienten må ta ekstra hormoner for livet for å kompensere for at steroider ikke produseres av kroppen.