Hva er noen årsaker til en sår tunge?

Omtrent alle har opplevd en sår tung på en eller annen gang. I mange tilfeller er et sår eller følsomt tunge et symptom på en helseprofil som lett kan herdes. En tunge som er sår og følsom for varme og kulde kan imidlertid også være et tegn på noe mer involvert. Her er noen av årsakene til ømme tunge og hva du kan gjøre med dem.

Den mest uskyldige grunnen til tunge smerter er veldig enkel og svært vanlig. Uheldigvis biter tungen er ekstremt smertefull, begge på den tiden tungen faktisk er bitt og for en stund etterpå. Som tungen helbreder, begynner ømhet å avta. Ved å bruke en munnskylling for å holde munnen ren, vil det bidra til å lette helbredelsesprosessen.

Røyking kan forårsake mange helseproblemer, inkludert utvikling av sårtunge. Over tid vil røyking gjøre tungen mer følsom og dermed gjøre det lettere å bli negativt påvirket av varme og kalde drikker eller registrere et økt respons på enhver form for oralt sykdom. Å velge å slutte å røyke vil bidra til å reversere følsomheten og ømheten, så vel som være god for resten av kroppen.

Ulike typer tyggegummi sykdom kan føre til en tunge som er betent og sår. Gingivitt er et eksempel. Tilstedeværelsen av en canker sår eller tunge svulst kan også utvikle på grunn av dårlig oral helse. Ofte vil disse forholdene kreve behandling med antibiotika og testing for å sikre at svulsten ikke er ondartet for å korrigere kjerneproblemet. Fra det tidspunktet vil engasjement i et konsekvent regime for riktig tannpleie bidra til å minimere sjansene for en gjentakende situasjon.

Ikke alle grunner til ømhet i tungen finnes i munnen. Plager som kompromitterer andre organer i kroppen kan indirekte føre til problemer med tungen. Angina kan forårsake smerter over hele kroppen, inkludert tungen. Følelsesmessige ubalanser som depresjon og angst kan utløse smerter og smerter i hele kroppen, med tungen som muligens blir tørr og følsom. Denne typen overførte smerter er ikke uvanlig i det hele tatt, og vil vanligvis forsvinne da opprinnelsesproblemet diagnostiseres og behandlingen begynner.

Mens en sår tung kan være et tegn på noe alvorlig, er det alltid en god ide å se en tannlege når det ikke er noen åpenbar årsak til sårhet. Å utvikle og opprettholde gode tannhelsevaner vil ta en lang vei mot å forhindre noen av årsakene, samt gjøre det lettere å diagnostisere noen av de mer alvorlige årsakene til ømhet.