Hva er vanlige årsaker til bein svakhet?

Det er en rekke grunner til at en person kan oppleve bein svakhet. Når en person har svakhet i hans eller hennes ben, kan han eller hun få følelsesløshet, kan ha problemer med å gå og ofte kan miste balansen når han prøver å gå. I noen milde tilfeller kan det skyldes at en person sitter på bena sine i en ubehagelig stilling over lengre tid. Noen av andre vanlige årsaker til bein svakhet er migrene hodepine, Graves sykdom, multippel sklerose og ryggskader.

Migrene er klassifisert som gjentatt alvorlig hodepine som kan vare i et par timer eller flere dager. Et av tegnene på en motgående migrene er følelsesløshet eller svakhet i bena. Svakheten kan vare i kort tid, eller det kan vare hele tiden i migrene. Det er flere faktorer, for eksempel mat eller stress, som kan utløse en migrene. Det er ikke kjent hvorfor migrene påvirker enkelte personer mer alvorlig enn andre.

Graves sykdom er en av de vanligste årsakene til bein svakhet. Denne sykdommen er en autoimmun systemforstyrrelse hvor kroppen produserer for mye skjoldbruskhormon. Overproduksjonen av skjoldbruskhormonet kan ofte forårsake svakhet i de store musklene i bena. Andre symptomer på Graves ‘sykdom er vekttap, svette og søvnløshet. Etter at denne sykdommen har blitt diagnostisert, kan den behandles med en anti-skjoldbrusk reseptbelagte medisiner for å returnere skjoldbruskhormonet tilbake til normale nivåer.

En annen av de vanligste årsakene til svakhet i beinet er multippel sklerose (MS). Denne sykdommen, som også er en autoimmun sykdom, påvirker hjernen og nervesystemet fordi kroppens immunsystem angriper disse systemene. Nervesystemet blir angrepet, slik at personer med MS ofte opplever nummenhet og svakhet i beina og har problemer med å gå som sykdommen utvikler seg. Det er ingen kjent kur for MS, men medisiner kan brukes til å bremse sykdomsprogresjonen.

En ryggskade, som kan forårsake skade på nervesystemet, kan også være en årsak til bein svakhet. Mange av nervene i ryggen er koblet til nerver i bena, og dette gjør at beina blir svake. I tilfelle av alvorlige ryggskader, kan det være nødvendig med kirurgi og fysioterapi for å gjenopprette styrke til både rygg- og benmusklene.