Hva er årsakene til knærne ustabilitet?

I de fleste tilfeller er knærne ustabilitet forårsaket av skade på en av leddets leddbånd. Disse ligamentene holder kneet på plass, men kan ofte bli skadet under atletisk aktivitet. Ledbåndene er spesielt utsatt for skade under vridningsbevegelser. Hvis knærne regelmessig gir vei, kan dette ikke være et tegn på ekte knærne ustabilitet, selv om symptomene kan føles like. I stedet kan dette skyldes problemer som patellofemoral dysfunksjon, svake quadriceps muskler og et redusert bevegelsesområde.

Den vanligste årsaken til knærne ustabilitet er skade på en av leddene. Kneleddamentene bidrar til å sikre knær på plass, hvis man er skadet, får det kreftene i leddet til å bli ubalansert. Dette kan føre til en følelse av ustabilitet. Skader på kneledbånd forekommer ofte under atletiske aktiviteter, spesielt de som krever vridningsbevegelser eller endringer i retning med høy hastighet. En alvorlig forstukning til knelegament er en smertefull skade, selv om mindre forstuinger er vanligere.

Tre leddbånd som er ofte skadet, er de fremre kors, bakre kors og mediale kollaterale leddbånd – mer kjent som henholdsvis ACL, PCL og MCL. Mengden av uregelmessighet i kneet avhenger av alvorlighetsgraden av skaden. En fullstendig brudd på et leddbånd kan resultere i betydelig ustabilitet først, men leddet beskyttes ofte av store mengder hevelse. Ligament forstuinger er gradert fra en til tre, med en grad One forstuvning være minst alvorlig, og Grade tre forstuene vanligvis krever kirurgi.

Selv om en pasient lider av et kne som gir vei, kan dette ikke være et tegn på ekte knestabilitet. Når et kne er ustabilt, vil det åpne eller sublux under aktivitet, noe som betyr at knekken ikke sporer riktig i sporet. Hvis et kne gir vei, kan dette være et tegn på en annen tilstand, og er ikke alltid et resultat av ustabilitet. Det er viktig for en lege å diagnostisere problemet nøyaktig slik at riktig behandling kan foreskrives.

Et antall problemer kan føre til at kneet blir ustabil under vektbærende aktiviteter. Patellofemoral dysfunksjon, en fangst-all term for å beskrive forhold som påvirker hvordan kneskålen beveger seg, er en vanlig årsak. Svake quadriceps muskler, eller en manglende evne til å oppnå full bevegelsesevne i leddet, kan også ha samme resultat. Behandling for disse forholdene avhenger av det underliggende problemet og om det er et akutt eller kronisk problem.