Hva er isotoniske sportsdrikker?

Isotoniske sportsdrikker er laget for å hjelpe kroppen til å etterfylle kroppen etter langvarig aktivitet. Isotoniske drikker inneholder små mengder sukker og salt, tilsvarende salt- og sukkerkonsentrasjonen i menneskekroppen. De erstatter væsker og salter som er tapt for å trene og hjelper til med å fylle opp glykogenbutikker.

Karbohydrater i isotoniske sportsdrikker er enkle sukkerarter. Drikkene inneholder typisk fra 5 prosent til 8 prosent sukker. Denne glukosen erstatter kroppens energireserver og brukes ofte av utholdenhetsutøvere som hjelper med hydrering og ytelse. Mange isotoniske sportsdrikker er også infundert med vitaminer og mineraler, som kalium, magnesium og kalsium.

Isotoniske drikker bidrar til å erstatte elektrolytter som hjelper til med å opprettholde pH-balansen og kontrollere kroppens væskenivå. Elektrolyttene går tapt gjennom svette og respirasjon og er avgjørende for ytelse og generell helse. Idrettsutøvere bruker isotoniske sportsdrikker som erstatter elektrolytter – spesielt etter trening i ekstreme forhold eller i lengre perioder – for å unngå dehydrering.

Sportsdrikker brytes vanligvis ned i tre kategorier: hypertonisk, hypotonisk og isotonisk. Hypertonic drinker inneholder mer salter og sukker enn de andre typer sportsdrikker, og gir ekstra glukose til kroppen for å møte ekstreme energibehov. Hypotoniske drikker inneholder færre elektrolytter og sukkerarter, og brukes av idrettsutøvere som ikke trenger ekstra karbohydrater. Isotoniske sportsdrikker, de vanligste variasjonene, inneholder næringsstoffkonsentrasjoner som er i balanse med kroppen og er derfor lett assimilert.

Idrettsforskere ved Universitetet i Edinburgh i Skottland gjennomførte studier av isotoniske sportsdrikker på tenåringer. Ungdommene var i stand til å utføre høy intensitetsøvelse opptil 24 prosent lenger når de spiste en sportsdrikke. Forskerne konkluderte med at en 6 prosent karbohydratelektrolyttløsning forbedret atletisk utholdenhet, men hadde ingen effekt på hastigheten.

Kommersielle isotoniske sportsdrikker er allment tilgjengelige, og det er mange hjemmelagde versjoner. Oppskrifter består vanligvis av en liten mengde fruktjuice, vann og salt. For eksempel kan 17 unser (500 ml) naturlig fruktjuice blandes med like vann og en klype salt for å lage en hjemmelaget versjon av en isotonisk drikk. En annen blanding kan gjøres ved å kombinere 7 ounces (ca. 200 ml) mosefrukt med 28 ounces (vann) og en klype salt.

Hydrering er nøkkelen til sportsytelse, og idrettsutøvere kan bruke isotoniske sportsdrikker for å møte behovene til væskekonsumtion. Når fra 3 prosent til 6 prosent vekttap oppstår gjennom vanntap under trening, kan alvorlig kramper og ytelsestap resultere. Svakhet, desorientering og sløvhet er bivirkninger av dehydrering og elektrolyttab. Isotoniske drikker gjør at utøvere kan utføre lengre tid og bekjempe effekten av dehydrering.