Hva er vanlige årsaker til arm og bein svakhet?

Arm og bein svakhet kan skyldes en rekke forskjellige forhold, noen av dem midlertidige og andre kroniske. Overdreven trening er en årsak til midlertidig tretthet i de store muskelgruppene, selv om dette ikke regnes som ekte muskel svakhet. Betingelser som kan forårsake klinisk svakhet inkluderer nevrologiske lidelser, muskelproblemer eller skader, giftig overbelastning og visse metabolske sykdommer.

Det er mange vanlige årsaker til arm og bein svakhet som ikke er årsaker til alarm og generelt blir bedre med behandling. Muskelskader på grunn av å spille sport er et eksempel, samt midlertidig giftig overbelastning i kroppen. Dehydrering kan også forårsake svakhet i alvorlige tilfeller og kan løses ved å fylle opp væske. Toksiner kan fjernes fra kroppen ved å gjøre en avgiftende rens, for eksempel et juicefastende diett, eller ved å avbryte aktiviteter eller medisiner som kan forårsake overbelastning i første omgang.

Enkelte nevrologiske lidelser kan også forårsake svakhet i arm og ben. Multiple sklerose er en tilstand som er preget av økt svakhet, problemer med balanse og koordinering, og noen ganger synsproblemer. Mer alvorlige, men mye mindre sannsynlige forhold er Parkinsons sykdom og Lou Gehrigs sykdom. Disse treffer ofte eldre i større grad enn unge voksne og tenåringer, og anses generelt som sjeldne. Dette gjelder spesielt for Lou Gehrigs sykdom.

Noen ganger kan sykdommer som kreft også forårsake svakhet, selv om andre symptomer vanligvis settes først. En annen mulig sykdom er diabetes, noe som kan føre til overkroppen tretthet og ubehag når det ikke er behandlet. Andre mulige årsaker inkluderer elektrolyt ubalanse, visse virus som influensa, revet muskler eller ledbånd og slag.

Hvis arm og bein svakhet er alvorlig og varer lenger enn et par dager uten kjente traumer til svakhet, bør en lege konsulteres for en eksamen. Selv om svakhet er svært sjelden et alvorlig problem, er det forhold som bør utelukkes. Svakhet ledsaget av andre symptomer bør alltid undersøkes raskt, spesielt hvis nevrologiske symptomer er tilstede. Disse kan omfatte muskelkramper, tap av balanse, nedsatt koordinasjon, personlighetsendringer, visjonsendringer, svimmelhet, tretthet, hukommelsestap eller svimmelhet.

Skadesrelatert svakhet er oftest ledsaget av smerte og ømhet i samme område. Selv etter at smerten har gått ned, kan svakhet fortsette til muskelen har blitt utøvd tilstrekkelig nok til å gjenoppbygge vev. Dette bør gjøres under tilsyn av en lege eller fysioterapeut.