Skal jeg være bekymret for vaginal utslipp i tidlig graviditet?

Vaginal utslipp i tidlig graviditet er ofte et sunt tegn og en av de vanlige indikatorene at en kvinne er gravid. Under svangerskapet gir kroppen dette ekstra hvite slimmet, kalt leukorrhea, og det er ikke et helseproblemer. En annen vanlig type utslipp innen de første to månedene er brun i fargen, og den representerer vanligvis en liten mengde flekker som ikke krever oppmerksomhet med mindre blødning begynner. I motsetning kan noen typer vaginal utslipp i tidlig graviditet bety svampe- eller bakterieinfeksjoner eller tilstedeværelse av en seksuelt overførbar sykdom (STD). Disse typer bekymringer, og alt som en kvinne kan være bekymret for, bør bringes til en medisinsk profesjonell oppmerksomhet.

Melkhvete utslipp i tidlig graviditet er bare en normal kroppsfunksjon når ekstra østrogen er til stede og fosteretimplantatene. Et formål med denne typen slim er å hjelpe i hovedsak å plugge livmorhalsen for å beskytte livmormen. Økt livmorhalsekretisjon hjelper til med å oppnå denne oppgaven, og oppretter en mucusplugg som forblir på plass til kort tid før arbeidskraft.

Leukorrhea er faktisk det første tegn de fleste kvinner har at de er gravid. Normalt, som menstruasjon nærmer seg, blir livmorhalsekremer tynn og redusert. Når en kvinne er gravid, kan disse sekreter imidlertid øke. Kvinner som er kjent med sitt livmorhalsslem kan faktisk være i stand til å oppdage om de er gravid tidligere enn andre indikatorer som en savnet periode.

Et brunt slim i første trimester er også relativt vanlig. Dette skyldes ofte en liten bit av flekker (veldig lett vaginal blødning) som blander seg med slim. Vanligvis er utseendet på denne typen utslipp ikke medisinsk, med mindre det er ledsaget av plutselig smerte i ryggen eller livmoren, eller det følges av betydelig blødning.

Leukorrhea og brunfarget slim utelukket, enkelte typer vaginal utslipp i første trimester handler om og bør behandles med legehjelp. Utslipp som er grått, grønt eller gult, spesielt hvis det ledsages av ugunstige lukter, kløe eller brennende følelser under urinering, bør undersøkes av en lege. Selv om disse ikke nødvendigvis gjelder tegn – en gjærinfeksjon kan også forårsake noen av disse symptomene – en medisinsk profesjonsråd kan vise seg nyttig.

Bakterielle infeksjoner, som også gir utslipp, kan utvikle seg i de første månedene av svangerskapet. I tillegg kan seksuelt overførbare sykdommer, som trichomoniasis, forekomme kort tid etter at de ble gravid. Behandling av disse infeksjonene i tidlige stadier er viktig for å fremme komfort og å fortsette å gi et sunt miljø for babyen.

Melkaktig hvit strøm som blir helt gjennomsiktig og er ganske vannaktig, kan være fostervann. Dette er uvanlig i første trimester, men en pasient som opplever dette symptomet bør umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Noen kvinner er uforberedt på omfanget av økt utslipp i de første månedene av svangerskapet. Sanitetsservietter eller panty liners er en god måte å få litt mer beskyttelse. Tamponger anbefales ikke fordi de kan forårsake infeksjoner.