Hva er de vanligste årsakene til et sår livmor?

Noen av de vanligste årsakene til et sår livmor inkluderer livmor fibroids, menstruasjon og livmor eller vaginal infeksjon. Mange studier tyder på at overgangsalderen også kan knyttes til livmor smerte og ømhet. Alvorlig og vedvarende forekomst av denne typen smerte skal sannsynligvis bli henvist til en gynekolog for behandling.

Uterine fibroids er ikke-kreftformede svulster som vokser i livmorens liv. I mange tilfeller forårsaker svulstene ikke overdreven smerte og kan ikke engang kreve behandling. Noen kvinner lider av alvorlig smerte og ømhet som følge av å ha livmorfibroider. For disse kvinnene kan medisiner foreskrives for å redusere størrelsen på svulstene, men i ekstreme tilfeller er kirurgisk fjerning nødvendig.

Uterin og vaginale infeksjoner er to av de vanligste årsakene til et sår livmor. Mesteparten av tiden er disse infeksjonene forårsaket av ubalanser i det normale bakterielle innholdet i skjeden og livmoren. Kvinner som er gravide, som også har hatt flere seksuelle partnere, anses å ha høyere risiko for å utvikle disse bakterielle infeksjonene. I tillegg har livmorinfeksjoner vært knyttet til bruk av intrauterine enheter (IUD) som metoder for prevensjon. I de fleste tilfeller kan bakterielle infeksjoner ryddes opp av antibiotika medisiner.

Kvinner som klager på et sår livmor under menstruasjonen kan lide av en tilstand som kalles dysmenoré. Den eksakte årsaken til dysmenoré er ukjent, men noe forskning tyder på at det kan være et resultat av hormonelle ubalanser. I noen tilfeller er smerten forbundet med dysmenoré håndterbar ved bruk av varmeputer til bekkenområdet og vanlig forbruk av varme væsker. Legene foreskriver av og til antiinflammatoriske og smertestillende midler til kvinner som lider av alvorlig dysmenoré.

Et sår livmor kan også være forbundet med overgangsalder. Mesteparten av tiden, er smerten resultatet av hevelse av livmorvev, noe som er en normal bivirkning av overgangsalderen. For de fleste kvinner er sårhet håndterlig og krever ikke medisinsk behandling. Når denne ømheten er relatert til overgangsalder, er det vanligvis en sjelden og midlertidig tilstand.

Noen ganger kan et sår livmor tyde på et alvorlig problem. Selv om det er sjeldent, kan livmorhalskreft føre til smerter i livmor og skjede. Risikoen for livmorhalshet som skyldes alvorlig tilstand er slank, men kvinner som lider av denne typen smerte, bør sannsynligvis se deres gynekologer for fullstendige undersøkelser. Dette ville være spesielt sant hvis det var andre familiemedlemmer som har hatt eggstokkreft, fordi det ofte er genetisk i naturen.