Hva er de vanligste årsakene til nyre arrdannelse?

Nyreskjære forekommer i de små blodkarene i nyrene kjent som glomeruli, og dermed er det også kjent som glomerulosklerose. Årsaken til det er ofte ukjent, men i mange tilfeller er det resultatet av en infeksjon, en sykdom, overflødig giftstoffer eller narkotikamisbruk. Vanlige årsaker inkluderer diabetes, lupus, urinveisinfeksjoner og strep hals. Nesten ardannelse kan reduseres, men det kan ikke reverseres etter at skaden har blitt gjort. Hvis det ikke behandles og tas vare på i tide, kan det føre til nyresvikt.

En av de vanligste årsakene til nyre arr er diabetes. Nyrene er ansvarlige for å filtrere blodet, og når overflødig glukose er til stede, får det nyrene til å jobbe hardere for å holde blodet rent. Dette kan til slutt føre til høyt blodtrykk og nyre arr. En person som lider av diabetes, kan bidra til å forebygge arrdannelse ved å opprettholde blodsukkernivået med riktig ernæring, mosjon og ta medisinene som beskrevet.

Lupus er en annen vanlig årsak til nyre arrdannelse. Det er en kronisk autoimmun lidelse som oftest forårsaker betennelse i leddene, men det kan også påvirke nyrene. Sykdommen kan forårsake betennelse i glomeruli, som da bidrar til nyre arr. Andre betennelsessykdommer som forårsaker betennelse i nyrene, kan også forårsake arrdannelse.

Smittsomme sykdommer som urinveisinfeksjoner, hudinfeksjoner eller strep hals kan også bidra til nyre arrdannelse. Dette skyldes at en infeksjon kan føre til at kroppen produserer overskytende mengder antistoffer, som da kan ende opp i glomeruli og forårsake betennelse. Andre årsaker til nyre arr inkluderer kronisk leversykdom, narkotikamisbruk og betennelse eller herding av arteriene i nyrene. Høyt blodtrykk og høyt kolesterolnivå spiller også en rolle i nyreår.

Nyre arr kan oppdages gjennom urinalyse. Testen er i stand til å oppdage høye nivåer av protein, eller røde blodlegemer, som er vanlige tegn på nyre eller arrdannelse. En biopsi kan også være nødvendig, fordi den hjelper til med å oppdage nyreskader.

Selv om det ikke finnes noen kur mot nyre arr, er det rettsmidler og behandlinger tilgjengelig for å forhindre ytterligere skade på nyre. En diett som er lav i fett, protein og salt kan bidra til å redusere utviklingen av arrdannelsen. Anti-inflammatoriske stoffer, antibiotika og vitamin D kosttilskudd kan også være nyttig. I alvorlige tilfeller kan en nyre-dialyse eller en nyretransplantasjon gjøres for å redde individets liv.