Hva er de vanligste årsakene til pus i avføringen?

Mens avføring er ikke et tema som folk flest liker å diskutere eller tenke på, kan eventuelle forandringer eller unormaliteter i avføring være indikativ for helseproblemer og bør undersøkes. En liten del av mucus i avføring er normal og nødvendig, men synlige mengder kan være et resultat av en rekke forskjellige medisinske forhold. Pus i avføring er et vanlig symptom på irritabel tarmsyndrom (IBS) i fordøyelseskanalen, men kan også foreslå Crohns sykdom, en tarm blokkering, analfissurer, infeksjoner eller kolitt. Det kan også være tegn på forekomst av en abscess et sted langs fordøyelseskanalen.

En liten del av slim er nødvendig for å flytte avfall langs fordøyelseskanalen, men pus skiller seg fra slim i konsistens og farge. Pus i avføring vil vises som en tykk hvit, gul eller, sjelden, grønn substans. Pus består av hvite blodlegemer, rusk fra andre celler og døde vev. Det genereres i kroppen som et svar på infeksjon, ofte forårsaket av en oppbygging av bakterier. Mens en enkelt forekomst i avføring ikke er årsak til alarm, krever gjentatt eller kronisk pus i avføring ytterligere undersøkelser.

Det er to hovedtyper av fordøyelsessykdommer som kan føre til at pusceller er tilstede i avføring. Den ene er irritabel tarmsyndrom og den andre er inflammatorisk tarmsykdom (IBD), som omfatter de to tilstandene kjent som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. IBS er en av de vanligste gastrointestinale klager hos voksne og ungdom, og det er preget av kronisk magesmerter, gass, kramper og enten alvorlig forstoppelse eller diaré. Crohns sykdom er en autoimmun lidelse som fører til kronisk betennelse i tarmene og indikeres av magesmerter, alvorlig tretthet, feber og vekttap. I tilfelle av ulcerøs kolitt opplever personer alvorlig diaré, blod i avføring, feber og leddsmerter. Både IBS og IBD kan administreres via kosthold og medisinsk ledelse.

Når pus bygger seg opp i kroppen, kan abscesser dermed forårsake tarm blokkeringer og gjøre det vanskelig for avfall å passere. Abscesses må behandles raskt fordi de kan føre til farlige mengder bakterier og kan forårsake betydelige problemer hvis de brister. Hvis det oppstår en tarm blokkering eller kronisk forstoppelse, kan en person oppleve en analfissur. Dette er en tåre i huden rundt den rektale åpningen som resulterer i blødning og pus i avføringen. De fleste sprekker kan behandles hjemme, men noen kan kreve mindre operasjon. Hvis pus i avføring ledsages av blod, feber eller alvorlig magesmerter, bør medisinsk behandling søges så snart som mulig.