Hva er forskjellige typer fotnernom?

Fotnerves refererer til en masse som vokser rundt plantarens nerve i foten som et resultat av langvarig repeterende kompresjon eller irritasjon. Den vanligste typen fotnernom kalles Mortons neuromé, også kjent som intermetatarsal neurom, Mortons fot, Mortons tå eller Mortons sykdom. Denne tilstanden må skille seg fra enkel metatarsalgi, som har lignende symptomer og ligger også i fotens fot.

Det medisinske navnet på Mortons neuromé er intermetatarsal neurom, med henvisning til det faktum at det vanligvis forekommer mellom tredje og fjerde metatarsarsals eller tåben. Imidlertid kan Morton’s neurom også utvikle seg i andre deler av foten. I denne fotbetingelsen fører gjentatt irritasjon eller komprimering av plantarnerven i foten til hevelse eller fortykning av nerven og til slutt nerveskade. Massen som vokser mellom metatarsalsene er ikke-kreftfremkallende, men kan forårsake smerte, nummenhet, en prikkende eller brennende følelse, eller følelsen av at en liten sten legges under fotens fot mens man går eller står.

Mortons neuromenter forekommer ofte hos kvinner som ofte bruker høye hæler eller sko med smale tå bokser, noe som legger for mye press på tærne. Tilstanden kan også skyldes gjentatte aktiviteter med høy effekt, som aerobic, tennis eller jogging. De som har høyere risiko for å utvikle Mortons neuromer, inkluderer personer som er overvektige, de som har en historie med andre fotproblemer, og de som har leddgikt eller gikt.

Behandling for fotnerves varierer i henhold til alvorlighetsgraden av individets symptomer. Mild til moderat fotnerven kan behandles med en kombinasjon av ismassasje hjemme, bruk av ortotiske enheter, ta ibuprofen eller andre ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner, og gjøre endringer i ens aktiviteter for å lindre symptomer. Andre behandlingsmuligheter for midlertidig lindring av smertefulle symptomer inkluderer kryogenic neuroablation, hvor nerveender er frosset, og injeksjon av kortison eller lokalbedøvelse i det smertefulle området. Kirurgi regnes som en behandling av siste utvei fordi det vanligvis resulterer i permanent nummenhet av ett eller flere tær.

Selv om fotnerven er vanlig, kan andre typer neuromer forekomme i ulike deler av kroppen. Mortons neuromé bør ikke forveksles med typer neuromer som ikke er relatert til foten. Disse inkluderer akustisk neurom, som er en svulst på nerven som fører fra det indre øre til hjernen, og amputasjon eller “stump” -neurom, som skjer når de kutte nerver i en amputert lem begynner å regne unormalt.