Hva er karbonsyreanhydrasihemmere?

Karbonanhydrasehemmere er farmasøytiske substanser som undertrykker virkningen av karbonanhydrase – et enzym som spiller en viktig rolle i regulering av pH og væskenivåer i menneskekroppen. Disse stoffene brukes ofte til å kontrollere glaukom, epilepsi og fjellsykdom. De kan også brukes som diuretika, i behandling av visse typer mavesår, noen nevrologiske lidelser og osteoporose.

For å forstå rollen av karbonhydrasehemmere i behandling av ulike sykdommer, kan det være nyttig å forstå hvordan karbonsyreanhydrase fungerer i menneskekroppen. Det er i stor grad ansvarlig for å omdanne karbondioksid til karbonsyre og bikarbonatjoner. Noen av oppgavene knyttet til denne handlingen er regulering av syreinnhold i magen og vanninnholdet i nyre- og øyeceller, samt andre kroppsvev. Det hjelper også med å rive overflødig karbondioksid fra kroppen og sørge for riktig bukspyttkjertelfunksjon.

Når karbonsyreanhydrasehemmere brukes, fungerer de vanligvis ved å redusere kroppens opptak av bikarbonationer. De reduserer også saltabsorpsjonen. Dette har en effekt av å senke væskenivået i kroppen, derav deres bruk som vanndrivende midler.

Anti-glaukom legemidler som er hemmere av karbonsyreanhydrase, inkluderer blant annet acetazolamid, diklorfrenomid og metazolamid. Disse medisinene fungerer vanligvis ved å redusere mengden væske – kjent som vandig humor, som vanligvis reguleres av bikarbonationer – som øyet produserer. Den vanligste metoden for å administrere disse legemidlene er via øyedråper. Dette lindrer trykket på øyet forårsaket av glaukom og bidrar til å bevare syn.

Risiko assosiert med langvarig bruk av karbonanhydrasehemmere inkluderer nyresvikt og leversykdom. Disse stoffene har også en tendens til å øke blod- og urinsukker i diabetikere. Videre kan disse legemidlene øke kortpustethet hos pasienter som lider av emfysem.

Noen av de vanligste bivirkningspasientene kan oppleve når man bruker karbonsyre-hemmere, er tretthet, svakhet, diaré, kvalme og følelsesløshet i ekstremiteter. Noen mindre vanlige bivirkninger inkluderer blod i eller problemer med urinering, ryggsmerter og depresjon. Mer sjeldne bivirkninger er elveblest, kramper, og uvanlig blåmerking eller blødning, blant andre.

Medisinsk undersøkelse av karbonhydrasehemmere tyder på at de kan spille en rolle for å forhindre at nyreceller blir angrepet av visse typer nyrekanker. Dette synes å være et resultat av disse farmasøytens evne til å påvirke pH-nivåene. Det er mulig at de ville være en god komplementær behandling til andre typer kjemoterapi som brukes til å behandle nyrekreft.