Hva er vanlige årsaker til fot svakhet?

Fotsvakhet refererer til en tilstand der det er en nedgang i vanlig styrke eller bevegelser av foten. Dette kan skyldes en rekke faktorer, inkludert enkel skade eller tretthet, lidelser i nervesystemet eller andre helsesykdommer som diabetes eller revmatiske sykdommer. Alvorligheten av tilstanden kan variere fra mild ubehag til total manglende evne til å bruke den berørte delen.

Skader eller tretthet kan føre til svakhet. Hvis foten er skadet, kan det være feil blodstrøm gjennom ben- og fotområdet, forårsaker fotsvakhet. Overdreven bruk av benmuskler under eller etter anstrengende aktiviteter som løp eller sykling kan føre til tretthet og kramper, noe som resulterer i svakhet. Mangel på hydrering eller kalium ubalanse kan også føre til kramper og svakhet.

Svakhet i foten er et symptom som kan indikere en sykdom i nervesystemet, som Charcot-Marie-Tooth sykdom. Dette er en nevrologisk sykdom der det er degenerasjon av nerver, som vanligvis starter i hender og føtter. Multipel sklerose, en autoimmun sykdom som angriper nervesystemet og forårsaker skade på nerver, kan også forårsake muskelsvikt, vanskeligheter med å gå og mulig lammelse.

Fotdråpe er en tilstand som er preget av manglende evne til å bevege ankelen og å bøye tærne oppover. Dette resulterer i en unormal gang, hvor foten slår ned på gulvet når den berørte personen forsøker å gå. Tilstanden er forårsaket av skade på peroneal nerve, som er ansvarlig for oppadvendt bøyning av tærne. Folk som lider av fotdråper, kan oppleve både ankel- og fotsvakhet.

Svakhet i foten er også forbundet med medisinske tilstander som diabetes og poliomyelitt. Diabetisk nevropati er en komplikasjon av diabetes hvor nerveskade oppstår som et resultat av langvarig høyt blodsukkernivå. Typiske symptomer på tilstanden er smerte, følelsesløshet eller prikkende følelser i føttene. Poliomyelitt er en smittsom sykdom forårsaket av et virus som kan angripe sentralnervesystemet og ødelegge motorneuroner. En av de mulige symptomene er muskel svakhet, noe som ofte fører til lammelammelse.

En annen mulig og vanlig årsak til fotsvakhet er reumatoid artritt (RA), en inflammatorisk lidelse som primært rammer synoviale ledd. En person som lider av RA, opplever vanligvis en hevelse i de berørte leddene, som føles stiv, varm og smertefull. Stivheten i leddene forårsaket av RA er enda et eksempel på fotsvakhet.