Er det trygt å bruke lidokain i svangerskapet?

Lidokain er en lokal bedøvelse som oftest brukes under dental arbeid og mindre kirurgi, men det kan også lindre brennende og kløe forårsaket av hudirritasjoner. Det er vanligvis OK å bruke lidokain i svangerskap når det er nødvendig, fordi den amerikanske mat- og stoffadministrasjonen (FDA) har plassert den i graviditetskategori B. Dette skyldes at dyreforsøk ikke har vist noen dårlige effekter når de brukes på gravide rotter, men det er ikke Nok tilstrekkelig kontrollerte menneskelige studier for å plassere den i sikrere graviditetskategori A. Derfor forsøker leger vanligvis å unngå å bruke lidokain, eller til og med gjøre tannarbeid, til graviditeten er over.

Mens studier på mennesker ikke er tilstrekkelige for å si om denne medisinen er skadelig eller ufarlig hos mennesker, er det kjent at den krysser morkaken. Dette betyr at når en kvinne tar lidokain i svangerskapet, kommer hennes foster i kontakt med en del av legemidlet, mest sannsynlig uten varige negative effekter, dersom dyrestudier er noen indikasjon. Likevel kan leger enten bruke andre numbing medisiner eller holde seg av med mindre operasjon hos gravide kvinner. De kan også vente til graviditeten er over for å gi dette legemidlet for lindring av kløe i hudutslett, så lenge det ikke har en negativ effekt på kvinnen eller babyen.

Dette stoffet brukes ofte i tannbehandling, så det anbefales ofte at tannarbeidet blir forsinket i hvert fall til graviditetens andre trimester. Dette kan forårsake fosterskader og misdannelser mindre sannsynlig å oppstå hvis det viser seg at dette stoffet forårsaker problemer under svangerskap. Uansett når lidokain brukes i svangerskapet, er det ofte tilrådelig å bruke så lite som mulig uten at pasienten blir ubehagelig.

Det er rapporter om at bruk av dette legemidlet som lokalbedøvelse under arbeid og levering, må unngås fullstendig når det er mulig. Dette skyldes at studier viser at nyfødte som har høye doser av denne medisinen i systemet, kan bli født med kortsiktige medisinske tilstander, for eksempel pustevansker, anfall og uregelmessig hjerterytme, selv om disse bivirkningene anses som ganske sjeldne. Generelt er lidokain imidlertid sjelden brukt under levering, med mindre det ikke finnes alternativer.

Ammende mødre bør vite at dette legemidlet går inn i morsmelk, slik at de ikke skal foreskrives lidokain når pleie. Hvis det er, bør moren vente på medisinen for å forlate systemet før amming. På samme måte som lidokain under graviditet, er dette stoffet ikke kjent for å ha skadelige effekter på mor eller baby, så det kan brukes når det trengs. For å unngå unødvendig bruk av lidokain under graviditet eller amming, bør kvinner sørge for at legen eller tannlegen vet at de er gravide eller ammende før de aksepterer noen reseptbelagte legemidler.