Er rosa øye smittsom?

Tilstanden kjent som rosa øye eller konjunktivit er en smitte i øyelokkene og et beskyttende lag av øyet som kalles konjunktiv. Det kan skyldes bakterier som naturlig ligger i øyelokket, virus som finner veien til øyet, eller naturlige allergener som utløser en allergisk respons. Av disse tre hovedårsakene er det bare bakterielle eller virusinfeksjoner som anses å være smittsomme. Konjunktivitt forårsaket av høysnue eller annen allergisk reaksjon er ikke generelt smittsom, men det er ikke alltid lett å fortelle forskjellen mellom de tre formene.

Den vanligste formen for konjunktivitt er bakteriell. Dette skyldes at øyet ikke har den vanlige forsvarsmekanismen for å ødelegge skadelige bakterier, som de som bor i røttene til øyevipper og langs øyelokkene selv. En naturlig kjemisk tilstedeværelse i konjunktivene skal nøytralisere bakterier, men det er ikke alltid vellykket. Når kolonier klarer å overvelde forsvaret av konjunktiva, er resultatet infeksjonen vi kjenner som rosa øye.

Den bakterielle formen av rosa øye er faktisk smittsom, og ca 50% av alle rapporterte tilfeller er bakterielle. Behandlingen er vanligvis en form for antibiotiske øyedråper og omhyggelig hygiene praksis til tilstanden rydder opp. Selv om bakterieformen fremdeles produserer infiserte væsker, er muligheten for å infisere noen andre gjennom uformell kontakt fortsatt tilstede. Et klasserom fullt av studenter eller et kontor fullt av medarbeidere kan lett bli utsatt gjennom uformell kontakt med en smittet person.

Rosa øye kan også utløses av et virus, men dette skjemaet utgjør kun 20% av alle tilfeller. Antibiotiske øyedråper ville ha liten effekt på en person med viral konjunktivitt, men det er tilgjengelige behandlinger som bidrar til å nøytralisere viruset. Dette skjemaet er også veldig smittsomt, så de samme hygieniske protokollene bør være på plass. Pasienter bør unngå direkte kontakt med andre, og eventuelle medisinske avfallsprodukter som for eksempel bandasjer, vev og øyedråper skal kasseres på riktig måte.

Allergene som pollen og forurensende stoffer som husstøv kan utløse en tredje form for konjunktivit, som står for de resterende 30% av alle tilfeller. Behandling av allergen eller forurensningsbasert rosa øye er vanligvis en del av en større behandling for den underliggende allergien eller reaksjonen. Det kløende, hovne øynene som ofte følger høysnue, vil for eksempel betraktes som en allergenbasert form for konjunktivitt. Dette skjemaet er ikke smittsomt, da overflødig væske ikke inneholder bakterier eller virus, bare naturlige lakrymalvæsker og utspylte irritasjonsmidler.

Selv om nesten en tredjedel av alle tilfellene ikke regnes som smittsom, er det ikke lett for en gjennomsnittlig person å skille smittsom fra ikke-smittsom konjunktivitt. Hvis en kollega eller medarbeider ser ut til å ha noen form for aktiv øyeinfeksjon, er det fortsatt best å ta feil på siden av sikkerheten og unngå uformell kontakt eller mulige overføringer fra å håndtere felles gjenstander som telefoner eller leker. Når du er i tvil, bør folk bruke antibakterielle kluter eller desinfiserende spray for å forhindre spredning av infeksjon. Folk bør unngå å berøre ansiktet eller øynene etter å ha kommet i kontakt med alle som viser tegn på øyeinfeksjon, med eller uten tilhørende symptomer på forkjølelse eller influensa.