Hva er forskjellige typer sår?

Det er mange forskjellige typer sår som varierer fra mild til alvorlig til potensielt dødelig. Kontusjoner, små snitt og slitasje pleier å være ikke-truende, selv om noen kan utgjøre risiko for infeksjon. Dype punkteringer, avulsjoner og amputasjoner kan imidlertid være livstruende. I de fleste tilfeller varierer risikoen fra alle typer skader i alvorlighetsgraden basert på instrumentet som forårsaker dem, den enkle blodstrømmen og renheten eller skråheten av kantene på den skadede huden.

Vanligvis er den minst alvorlige typen skade en forvirring. Som følge av kraftig kontakt til huden, virker ytre hudvev fra kontusjoner generelt intakte og minimalt skadet. De ser ofte ut som en misfarget blåmerke og krever liten omhu. Risikoen for et dypt hematom, hvor en unormal mengde blodpropper i et bestemt sted, kan være veldig alvorlig, men også usannsynlig. Til tross for den generelle mangelen på alvorlighetsgrad forbundet med de fleste typer kontusjoner, kan hematomer i eller nær hjernen være dødelig.

Innsnitt er typiske skader forårsaket av kniver, barbermaskiner eller glassbiter. Kuttene har en tendens til å være ren, og såret pleier å bløe lett og fritt. Ettersom flytende blod forhindrer at mikrober kommer inn, er det generelt liten risiko for infeksjon fra snitt.

Noen ganger blir huden revet i stedet for rent kuttet, noe som resulterer i sår som kalles lacerations. En slik skade har hakkede, ujevne kanter, ofte forårsaket av kjedelige kniver eller maskiner. På grunn av muligheten for at smuss, fett eller andre fremmedlegemer er tilstede i instrumentet som forårsaker såret, er lacerasjoner utsatt for infeksjon. Den potensielle dybden og uregelmessige kanter oppretter et område som bakterier og andre mikrober lett kan trenge inn i.

Punkter er lik innsnitt, men med en liten åpning. Skarpe gjenstander som negler, nåler eller kuler kan forårsake et punkteringsår. Selv om punkteringer ofte er ikke-alvorlige og muligens til og med medisinsk lyd, slik det er tilfelle med vaksinasjoner, kan punktsår og andre dype punkteringer utgjøre infeksjon og indre blødningsrisiko.

Slitasje, ofte kjent som skraper, kan være milde eller alvorlige skader. Overflater som tepper, asfalt eller tau gni mot huden, skrapende grunne lag av hudens overflate. På grunn av nær kontakt med materialer i overflaten som skrapes mot, er slitasje utsatt for infeksjon.

En annen type sår, kjent som en avulsjon, finner sted når hudvev er fysisk revet fra en kroppsdel. Blødning fra avulsjoner har en tendens til å være tung. Hudvevet kan noen ganger festes til kroppsdelen det ble revet fra, i påvente av at det ble reddet raskt og med riktige sanitære prosedyrer.

En av de mest potensielt alvorlige skader er en amputasjon, hvor et lem er fjernet fra kroppen. Kirurgiske amputasjoner utføres av medisinske fagfolk, mens traumatiske amputasjoner forekommer i farlige situasjoner. Kraftig blødning er nært, og pasienten vil gå i sjokk. Re-attachment av lemmen er ofte vellykket, og blødning kan stoppes eller reduseres med en enhet kjent som en turniquet.