Hva er noen årsaker til magesmerter?

Magesmerter kan være forårsaket av en rekke ting og kan ligge i ulike områder i bukhulen. Magehulen inneholder området fra ribbeina ned til bekkenbenet, strekker seg ut til begge sider av kroppen. Smerte kan utstråle fra hvor som helst innenfor dette området og bli kalt “magesmerter”. Organene i dette området inkluderer de små og store tarmene, leveren, magen, bukspyttkjertelen og galleblæren.

Smerte i magen som skyldes betennelse i et organ kan til slutt føre til kolitt, divertikulitt eller blindtarmbetennelse. Et organ som blir strukket, blokkert eller blokkert, vil føre til tilstander som en brokk eller gallestein. Spasmer i tarmmusklene uten egentlig årsak, blir vanligvis diagnostisert som irritabel tarmsyndrom (IBS). Alle disse tilstandene begynner med smerte i bukområdet.

Et magesår, et hull i magesekken eller spiserøret, kan forårsake alvorlig smerte. Antacida kan hjelpe, men de gir bare midlertidig lindring. Når antacida ikke lenger er tatt, kommer smerten vanligvis tilbake. Ulike kreft i leveren, eggstokkene, bukspyttkjertelen, magen og tykktarmen kan forårsake smerte, men er uvanlig.

Kvinner kan oppleve magesmerter av flere grunner. Menstruasjon kan forårsake kramper i det nedre abdominalområdet. Andre forhold som endometriose, ovariecyster, uterinfibroider og bekkenbetennelsessykdom (PID) kan forårsake smerte hos kvinner. Matforgiftning kan forårsake alvorlige magesmerter som er kombinert med oppkast og diaré. Somatiseringsforstyrrelse er en type emosjonell lidelse med fysiske symptomer som inkluderer smerter i mageområdet.

Ikke alle smerter i bukområdet er alvorlige eller må behandles av en lege. Forstoppelse kan forårsake smerter i magen. En person blir forstoppet når herdede avføring har problemer med å passere gjennom kroppen. Overdreven luft i mage og tarm kan være smertefull, men disse midlertidige forholdene løses vanligvis av en person som strekker seg eller overfører gass. Det finnes flere forskjellige over-the-counter-midler tilgjengelig for å lindre forstoppelse og overdreven gass.

Abdominal smerte kan skje plutselig eller starte mild og bli gradvis verre. Smerten kan føles skarp, som om en person blir stukket, eller det kan føles kjedelig, ligner kramper. Noen ganger er denne smerten bare kroppens måte å håndtere et midlertidig problem og ta vare på seg selv. Vedvarende eller alvorlig smerte skal alltid vurderes av en lege. Plasseringen av smerten, typen av smerte og hvor lenge smerten har vedvaret, vil hjelpe med diagnosen og behandlingen.