Hva er taktile hallusinasjoner?

Når en person hallucinerer, er han eller hun i det hele tatt sensing noe som egentlig ikke er der. Folk kan høre stemmer eller lyder, lukte ting som ikke er til stede, eller ha en rekke opplevelser som er ekte for personen, men ikke ekte utenfor personen. En type hallusinasjon som ofte ikke er diskutert i dybden, er den taktile hallusinasjonen, dette skjer når noen føler en følelse på kroppen som faktisk ikke er tilstede. Som mange former for hallusinasjoner er taktile hallusinasjoner ikke begrenset til de som lider av psykisk lidelse og kan ha mange årsaker.

Taktile hallusinasjoner kan presentere på en rekke forskjellige måter. En av de vanligste av disse er phantom limb. Når folk mister et lem, kan de fortsatt oppleve sin tilstedeværelse på kroppen. Det kan veldig føles som at lemmen fortsatt er der, og noen ganger kan denne tilstanden være ekstremt smertefull. Opplevelsene i “ikke der” lemmen er veldig virkelige for personen som opplever dem, og en rekke behandlinger kan brukes til å kontrollere denne smerten som er både der og ikke der.

For de fleste er opplevelsen av fantomlegem ikke tydelig for forhold som skizofreni, selv om sinnet definitivt er blitt lurt for å være oppmerksom på noe som ikke eksisterer. En rekke behandlinger kan bli forsøkt å bli kvitt smerter, inkludert å gi antidepressiva eller bruke terapier som involverer en boks med speil. Noen ganger ser “å se” og arbeider med det manglende lemmet, gjennom speilarbeid, en hensiktsmessig effekt på å lindre ubehag.

En annen form av disse hallusinasjonene er når folk føler at de har ting som beveger seg over huden. Ofte identifiserer folk dette som å ha insekter eller insekter under eller på toppen av huden. Dette er ikke en uvanlig reaksjon på visse typer stoffer, spesielt metamfetamin eller kokain. Fornemmelsen forlater ofte når et stoff har forlatt kroppens system også, og forhåpentligvis motet personen fra bruk av ulovlige stoffer i fremtiden. Denne hallusinasjonen kan forårsake stor psykisk lidelse som det oppstår, og utfordrer irrasjonell oppførsel.

Noen ganger er taktile hallusinasjoner forbigående og kan forekomme som en del av hypnopompiske eller hypnogogiske erfaringer. Dette er noen hallusinasjoner som skjer like før du våkner eller faller i søvn. En person kan føle at noen eller ting har rørt eller utløst press på ham. Alternativt kan følelsen av å falle og slå bakken være taktil, og det kan virkelig føles som om en fysisk opplevelse skjedde. Disse hallusinasjonene er ganske vanlige, og mange mennesker vil oppleve minst én i livet.

Noen ganger har folk en reell grunn til å føle hva som i utgangspunktet kunne bli avvist som taktile hallusinasjoner. Noen medisinske forhold som ikke er relatert til psykisk lidelse, kan få kroppen til å føle ting som ikke synes å være der. Visse hudforhold, for eksempel, kan skape smerte, brenning eller trykk på bestemte deler av kroppen. Dette er egentlig ikke hallusinasjoner fordi det er grunn til at slike følelser er tilstede, selv om denne grunnen er under hudflaten eller ikke automatisk synlig.