Hva er edderkoppebitt?

Edderkopper, som andre insekter, har evne til å bite. I stedet for tenner har edderkopper hule fanger som inneholder varierende grader av kraftig gift, som de instinktivt bruker til å drepe sitt naturlige byttedyr – for det meste andre insekter. Disse bittene på mennesker kan oppstå når et menneske kommer uvitende til kontakt med visse edderkopper.

Siden alle edderkopper har muligheten til å bite, antar mange feilaktig at noen edderkopper kan bite dem. Imidlertid spiser de fleste edderkopper enten for liten eller for delikat til å bryte menneskelig hud. Det er noen unntak, og dermed får edderkoppen en potensiell grunn til bekymring.

Biter kan oppstå ved kontakt med mange arter og i mange tilfeller klassifiseres som tørre biter, eller en bit når edderkoppen bare er defensiv og injiserer ingen gift. De fleste biter er ikke skadelige for mennesker, og typiske reaksjoner ligner på andre insektbiter, inkludert en liten rød eller hovent bump, ledsaget av irritasjon eller kløe. Mange mennesker føler ikke bitt og kan ikke engang merke til en reaksjon. I sjeldne tilfeller kan folk oppleve en mer alvorlig allergisk reaksjon på en edderkoppbit.

Mens flertallet av edderkoppebitt ikke er skadelig for mennesker, er det noen edderkopper over hele verden hvis biter anses å være farlige. Disse edderkoppene inkluderer den svarte enken, hvilen, den brasilianske vandrende edderkoppen, traktens spindel, visse arter av tarantulas og sand edderkopper som er urfolk til deler av Afrika. Disse edderkoppene med nevrotoksisk gift, inkludert enke, trakt-web og vandrende edderkopper anses å utgjøre den største trusselen, selv om det har blitt rapportert død med edderkopper som inneholder både nevrotoksisk og nekrotisk gift.

Behandling for flertallet av disse bittene er ikke alt som er forskjellig fra andre insektbiter og inkluderer grundig vask av området for å hindre infeksjon, en kul komprimering for å lindre smerte og hevelse, samt anvendelse av et aktuelt analgetisk middel. I tilfelle av giftig bitt kan hevelse og rødhet være ledsaget av bivirkninger, som muskelsmerter og immobilitet, alvorlig hevelse, feber, kvalme og død av omgivende vev.

Flertallet av edderkoppebitt er ubetydelig og krever ikke medisinsk hjelp. Biter fra edderkopper som er kjent for å være potensielt skadelige for mennesker, bør imidlertid få øyeblikkelig legehjelp. Det er anti-venom tilgjengelig for å motvirke nevrotoksisk gift fra biter av kjente arter, men det er viktig at offeret vet hva slags edderkopp har bitt ham eller henne. Potensialet for en alvorlig eller dødelig reaksjon er større hos barn og de som faktisk kan lide av en allergi mot spesifikt gift.

Selv om potensialet for skadelige edderkoppebitt er slank, er det viktig å være kjent med de edderkoppene som er urfolk til ditt område som anses å være farlige, og for å kunne identifisere dem. Husk at edderkopper vanligvis administrerer en enkelt bit, ikke flere biter, så hvis du finner små, røde og hovne støt som forårsaker dermatologiske problemer, kan ditt hjem være infisert med lopper, mider eller bedbugs i stedet for edderkopper.