Hva er fettsyrer?

Fettsyrer er syrer som produseres når fett brytes ned. De betraktes som “gode fettstoffer.” Disse syrer er ikke høyoppløselige i vann, og de kan brukes til energi ved de fleste typer celler. De kan være enumettet, flerumettet eller mettet. De er organiske, eller med andre ord, de inneholder både karbon- og hydrogenmolekyler.

Fettsyrer finnes i oljer og andre fettstoffer som utgjør forskjellige matvarer. De er en viktig del av et sunt kosthold, fordi kroppen trenger dem til flere formål. De bidrar til å flytte oksygen gjennom blodbanen til alle deler av kroppen. De hjelper cellemembranutvikling, styrke og funksjon, og de er nødvendige for sterke organer og vev.

Fettsyrer kan også bidra til å holde huden frisk, forhindre tidlig aldring, og kan fremme vekttap ved å hjelpe kroppen til å behandle kolesterol. Enda viktigere, de bidrar til å frigjøre arteriene av kolesteroloppbygging. Et annet formål med disse syrer er å bistå binyrene og skjoldbruskkjertelen, som også kan bidra til å regulere vekten.

Det finnes forskjellige typer fettsyrer. Du har mest sannsynlig hørt om visse typer, for eksempel Omega-3. Omega-3 regnes som en “essensiell” fettsyre, som det er omega-6. Det er en annen, Omega-9, men denne typen kan lett produseres av kroppen, mens de andre to typer ikke kan.

Omega-3 og Omega-6 fettsyrer finnes i fisk og visse planter. Siden de ikke kan produseres i kroppen, må de inntas i form av mat eller naturlige kosttilskudd. Det er imidlertid viktig å diskutere alle kosttilskudd med helsepersonell før du begynner å ta dem.

Essensielle fettsyrer kreves for å opprettholde sunne lipidnivåer i blodet. De er også nødvendige for riktig koagulering og regulert blodtrykk. En annen viktig funksjon er å kontrollere betennelse i tilfelle infeksjon eller skade. De kan også hjelpe immunforsvaret til å reagere ordentlig.