Hva er hemorragiske cyster?

Hemorragiske cyster oppstår når de små blodkarene i veggen av en eksisterende cystbrist og fyller cysten med blod. De fleste av disse typer cyster, også kalt blodcyster, dannes i kvinnelige eggstokkene, vanligvis i menstruasjonssyklusen. Ovariecyster danner vanligvis når væske bygger opp rundt et egg, når et egg er feilformet, eller når egget ikke slippes ut.

En typisk cyste er en membranøs sak fylt med væske eller vev. Mange cyster er harmløse, og er noen ganger merkbare som faste eller svampete klumper under huden. De fleste hemorragiske cyster dannes og tilbakeslags naturlig i løpet av noen menstruasjonssykluser uten noen fysiske tegn, selv om pasienter med ovariecyster ofte opplever smerter i nærheten av cystens plassering. Når cysten fylles med blod, forårsaker det eggstokkvegget å strekke seg raskt, noe som resulterer i mindre smerter på enten høyre eller venstre side av magen.

Hvis en cyste blir oppdaget, kan overvåkning det bidra til å forhindre mulig infeksjon, blodtap, kreft eller svulster – spesielt hvis det er en familiehistorie av slike forhold. Ispakker, varmtvannsflasker og smertestillende midler kan midlertidig avlaste smerten av blødende cyster til de heler. For mer alvorlig smerte og hevelse, kan legene ofte foreskrive ekstra medisiner. Hevelsen oppdager ofte naturlig i løpet av menstruasjonssyklusen. Bør en cystbrist, det heler ofte nesten ubemerket.

Når cyster brister, blir blodet fylt ut i magen. Dette fører til en brennende følelse i bukområdet. Ytterligere kroppsvæsker utgitt fra rupturcyster kan forårsake milde til alvorlige infeksjoner. Hvis, etter menstruasjonssyklusen, abdominalsmerter forblir eller øker til det punktet der det blir vanskelig å utføre daglige oppgaver, kan det være nødvendig å konsultere en lege.

Normale hemorragiske cyster krever ikke kirurgi, men leger må kanskje utføre kirurgi for å fjerne eller reparere ruptured hemorragiske cyster. Den vanligste kirurgiske prosedyren kalles nøkkelhullsoperasjon. Denne prosedyren innebærer noen få små snitt i magen og magen, noe som gjør det mulig for legen å bruke et lite kamera og kirurgiske instrumenter for å finne og fjerne cysten. Nøkkelhullsoperasjon reduserer blodtap og minimerer smerte fra snitt.

Overveiende store cyster, mens de er sjeldne, krever vanligvis mer invasive metoder. Kirurgi er også nødvendig hvis blodstrømmen fra den revnede cysten fortsetter, i stedet for koagulering og tillater det revet vev å helbrede. Gjenopprettingstid for mer komplekse operasjoner er vanligvis lengre enn for mindre invasiv kirurgi.