Hva er mosaikkvorter?

Mosaic warts er klynger av plantar-type vorter som ofte finnes på føttene, selv om de også kan bli funnet på hendene eller andre områder av kroppen. Plantarvorter er forårsaket av et virus og kan forekomme enkeltvis eller i mosaikkliknende grupper som kalles plaketter. Disse typer vorter betraktes som godartede svulster. Mosaic warts kan forsvinne uten behandling, selv om mange mennesker søker medisinsk hjelp fordi tilstanden kan forårsake smerte og ubehag, spesielt hvis vorter fortsetter å spre seg.

Mosaic vorter er forårsaket av en belastning av den humane papillomavirus (HPV) som oftest kommer inn i kroppen gjennom huden. Det er mer enn 100 stammer av papillomaviruset, desto mer skadelig kan det føre til kjønnsvorter og kreft i livmorhalsen, kjønnsorganene og anusene. HPV 1 er kjent for å forårsake mosaikk og plantarvorter.

HPV 1 kan leve i flere måneder på våte overflater uten vert. Viruset kommer inn i verten om små kutt eller slitasje på føttene. Tørre og sprukne føtter er spesielt utsatt for HPV-invasjon. Treningsrom, svømmebassenger og andre fellessteder er steder hvor folk vanligvis blir smittet. Hvis du bruker slike sandaler eller flip-flops, anbefales det å unngå kontakt med HPV.

Mange prøver å behandle sine mosaikk- og plantarvorter ved å plassere kanaltape over våtområdet. Duct tape-okklusjonsterapi har ikke blitt bevist som en god behandling, og årsaken til dens mulige effektivitet er ikke fullt ut forstått. Andre hjemmebehandlinger inkluderer over-the-counter aktuelle kremer og bruken av salicylsyre og andre caustics. Mosaikkvorterens størrelse og gjennomtrengning av huden gjør ofte disse behandlingene ineffektive. Disse typer behandlinger kan ta uker eller måneder til å drepe vorter.

En mer pålitelig måte å eliminere mosaikkvorter på er kryoterapi, som innebærer å plassere flytende nitrogen direkte på vevplakk. Denne typen behandling utføres ofte av leger, selv om hjemmekryterapi-kittene finnes i apotek. Denne typen behandling må være kontinuerlig og aggressiv for å ødelegge disse vorter.

Et annet behandlingsalternativ er kirurgi, som ofte viser seg vellykket, men kan etterlate smertefull arrvev hvis vorter blir fjernet fra føttene. Det er også høye nivåer av vorte tilbakefall i arrvevet. Bruken av laseroperasjon for å brenne mosaikkvorter har vist gode resultater, selv om denne typen behandling ofte krever flere besøk til legen.

Legene har også funnet ut at immunterapi kan hjelpe når man behandler mosaikkvorter. I denne form for behandling bidrar aktuelle kremer eller injeksjoner til å stimulere kroppens immunsystem til å effektivt ødelegge det vorte-forårsaker HPV-viruset. Denne typen behandling er spesielt nyttig for pasienter hvis immunsystem har blitt kompromittert av sykdommer som diabetes, hepatitt og aids.