Hva er vanlige årsaker til hoste og kortpustethet?

En hoste og kortpustethet kan skyldes en rekke forskjellige plager. Når tilstanden oppstår sammen med feber, ondt i halsen eller andre forkjølelsessymptomer, kan vanlige åndedrettsinfeksjoner som forkjølelse eller influensa være årsaken. Selv eksponering for visse miljøforhold som høye høyder eller ekstreme varme eller kalde temperaturer kan forårsake tilstanden. Andre vanlige medisinske årsaker er lungelaterte problemer som astma, lungebetennelse og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL).

En svært vanlig årsak til hoste og kortpustethet er astma, en tilstand som begrenser luftstrømmen i lungene og gjør det vanskelig å puste. En wheezing kronisk hoste er ofte en bivirkning av sykdommen og kan være tørr eller ledsaget av slim. Støv, sigarettrøyk og til og med været kan utløse et astmaanfall. For personer som lider av en hoste-variant astma, er en tørr host vanligvis det eneste symptomet, og kortpustet oppstår vanligvis ikke.

Lungebetennelse er en annen lungesykdom forbundet med hoste og kortpustethet og oppstår når lungene blir betent og smittet på grunn av eksponering for bakterier. Disse bakteriene inkluderer bakterier, parasitter og mugg som sprer seg til lungene og gjør det vanskelig å puste dypt. Alvorlige tilfeller har en tendens til å forekomme hos dem med svekkede immunforsvar, eldre mennesker og personer med kroniske helsemessige forhold som hjertesykdom. Symptomer inkluderer smerte i brystet når du puster, feber eller frysninger, og en hoste som presenterer med misfarget mucus. Lungebetennelse anses som en ledende dødsårsak i mange områder rundt om i verden.

For langvarige røykere er en kronisk hoste en vanlig klage. Når dette er ledsaget av kortpustethet, kan kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD) være årsaken. KOL oppstår når luftsekker og luftveier i lungene blir skadet på grunn av irritasjon og kan skyldes kronisk bronkitt eller emfysem. Over tid kan COPD gjøre det stadig vanskeligere å puste. Tilstanden kan ofte identifiseres med en hoste som forverres med mild aktivitet, en våt hvesende hoste og en hoste som ikke vil gå bort.

Mange av forholdene som kan forårsake hoste og kortpustethet kan oppstå med subtile symptomer. Noen har også symptomer som ligner på andre åndedrettsproblemer. På grunn av farene ved forsøk på å diagnostisere og behandle pusteproblemer uten skikkelig medisinsk tilsyn, anbefales det å få medisinsk hjelp til å bestemme de riktige årsakene til symptomene og å motta riktig behandling.