Hva er kvinnelige hormoner?

Det er to hormoner som er forbundet med kvinner: østrogen og progesteron. Disse hormonene, sammen med det tradisjonelt mannlige hormonet testosteron, produseres i eggstokkene. De jobber sammen med unisex follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Alle disse hormonene, sammen, har spesifikke funksjoner i et normalt kvinnelig reproduksjonssystem.

Testosteron er vanligvis bare assosiert med menn, men spiller også en viktig funksjon hos kvinner. Dette steroide hormonet påvirker seksuell kjøring hos kvinner. Kvinner i 20-årene ser ut til å ha de høyeste nivåene av testosteron i systemet. Studier har vist at testosteronbehandling i små doser kan hjelpe kvinner med sviktende kjørebesetning, spesielt etter overgangsalderen. For mye testosteron kan omforme den kvinnelige kroppen og produsere andre negative effekter, som uønsket hårvekst.

De kvinnelige hormonene østrogen og progesteron er ansvarlige for de fleste funksjonene som er forbundet med kvinnens kjønn. Nivåene av disse hormonene stiger og faller med eggløsning, menstruasjon og graviditet. Disse økninger og reduksjoner kan forårsake noen humørsvingninger, inkludert hendelsen kjent som premenstruelt syndrom (PMS).

Progesteron stimulerer livmorforingen i løpet av den siste halvdelen av menstruasjonssyklusen for å gjøre seg klar for potensiell implantering. Det ser også ut til å beskytte fosteret under vekst, og holder moderens immunsystem fra å avvise fosteret som fremmed. Kvinner som har hatt gjentatte senesvikt, krever noen ganger at progesteronbehandling kan bære en baby til sikt. Nivåene av progesteron faller rett før arbeid, noe som muliggjør sammentrekning av livmor muskel og begynnelsen av laktasjon.

Østrogen er den mest kjente av kvinnelige hormoner. Det produseres i eggstokkene når FSH og LH stimulerer eggstokkene. Dette mest innflytelsesrike av kvinnelige hormoner er ansvarlig for å danne den kvinnelige formen, inkludert slike faktorer som å begrense muskelmasse og høyde, samt dannelse av brystene.

Østrogen har en usikker link til brystkreft. Mens østrogen er nødvendig for normal kvinnelig seksuell funksjon, har det vist seg å øke risikoen for visse typer brystkreft, siden den stimulerer veksten av brystvev. Noen studier tyder på at undertrykkelsen av østrogen kan lykkes med å bremse veksten av disse typer kreft.

Hormonutskifting har blitt et populært alternativ for kvinner som gjennomgår klimakteriet. Kvinnelige hormoner som østrogen erstattes av hudplaster, aktuelle kremer og injeksjoner. Disse terapiene lindrer rapportert noen av de vanligste menopausale klager som varme og nattesvette. Noen kvinner rapporterer selv at huden deres blir ungdommelig og fuktig og deres beinmasse er forbedret. De som vurderer denne behandlingen, bør imidlertid være oppmerksomme på at enkelte studier indikerer at det kan øke risikoen for kreft.