Hva er angiomas?

Angiomer er ikke-kreftfremkallende veksler som består av blodkar eller lymfatiske kar som har clustret på en unormal måte. Mens medisinske forskere ennå ikke forstår hva som forårsaker disse vekstene, er de vanligvis ufarlige. Det finnes flere forskjellige typer angiom, inkludert hemangiom, edderkoppangioma og kirsebær angiom. Vanligvis krever angiomer ikke behandling og kan falme alene, selv om enkelte velger å fjerne dem av kosmetiske årsaker.

Et angiom oppstår når en samling av blodkar eller lymfekar utvikler seg på en unormal, klynget måte. Disse klyngefartøyene presenterer seg normalt som hevede områder av varierende størrelse, som vanligvis er smertefrie, og som kan ligge hvor som helst på hudens overflate. De er ofte rød eller lilla i farge, selv om noen er kjøttfarget. Noen er til stede fra fødselen, noen oppstår i barndommen, og andre utvikler seg i mellom- eller alderen.

Medisinske forskere forstår ikke hva som forårsaker de fleste angiomer. Noen tror at de kan være forbundet med eksponering for visse proteiner som er tilstede i moderkaken før fødselen, selv om denne teorien ikke er bevist. Uansett årsak er veksten generelt ufarlig. Utvikling av et stort antall vekst kan imidlertid indikere en underliggende tilstand, vanligvis leverfunksjon.

Det er flere forskjellige typer angiomer, inkludert hemangiom, edderkoppangioma og kirsebær angioma. Et hemangiom er et hevet område som ofte er sterkt rødt i fargen, og som vanligvis oppstår på ansikt eller nakke. Det oppstår ofte kort tid etter fødselen, og vokser i størrelse i omtrent ett år, noen ganger når en diameter på 2 tommer (5 cm) eller mer. Hemangiomen slutter å vokse og i tid begynner å krympe, forsvinner vanligvis når barn når 10.

I motsetning til andre typer angiom har en spindelangioma en tendens til å være flat. Den består av et rødt merke hvorfra små blodkar utstråler, noe som skaper et edderkopplignende utseende. Spider angiomas kan oppstå når som helst, men de påvirker ofte gravide kvinner. Som et hemangiom er et kirsebær angiom vanligvis lyse rødt i tone. Det er generelt mye mindre enn et hemangiom, men har en tendens til å utvikle seg i de over 30 år.

Siden disse vekstene generelt er godartede og smertefri, trenger de vanligvis ikke medisinsk hjelp. Mange av disse vekstene forsvinner gradvis over flere måneder eller år. Noen velger å ha et angiom fjernet av kosmetiske årsaker, men. De vanligste metodene for angiomfjerning inkluderer kirurgi, laserbehandling og flytende nitrogenfrysing.