Hva er de vanligste årsakene til nedsatt benkreft?

Nedre ben hevelse er ofte et symptom på en underliggende tilstand, men årsaken kan også være generelt ufarlig. For eksempel står eller sitter for lenge på et sted, graviditet, menstruasjon og overdreven kroppsvekt kan føre til hevelse, spesielt i underbena. På den annen side kan det være et tegn på et alvorlig problem, for eksempel preeklampsi under graviditet, blodpropp eller organfeil. Mindre alvorlige medisinske problemer kan også føre til svulst i underbenet, for eksempel solbrenthet, insektbitt, skader eller visse medisiner.

Mange mennesker opplever svakhet i underbenet når de er på lange bilreiser eller mens de reiser med fly, da de blir tvunget til å holde seg i samme posisjon i lang tid, noe som fører til at væsker akkumuleres i området. Graviditet er kjent for å forårsake hevelse i hele kroppen, som det er menstruasjon, ofte varierer fra oppblåsthet i magen til hevelse i beina. De som er overvektige, lider ofte av hevelse i ankles, føtter og underben.

Selvfølgelig, noen ganger bør hevelsen ikke bli ignorert eller anses som normal. For eksempel er noen hevelse under graviditet normal, men hvis det blir verre over natten, eller virker ekstremt, kan det være et tegn på preeklampsi. Denne tilstanden oppstår vanligvis også med høyt blodtrykk, og er farlig for både mor og ufødte barn. Organsvikt kan også ledsages av svulst i underbenet, da nyre, lever og hjerteproblemer kan forårsake overflødig væske i kroppen. En blodpropp kan også være årsaken til hevelse, spesielt hvis det virker plutselig og får beinet til å smerte og føle seg kaldt.

Andre forhold kan også føre til hevelse i bena, men i slike tilfeller er hevelsen en uheldig bivirkning som bør gå vekk når det underliggende problemet er adressert. Et eksempel er en solbrenthet, som ofte fører til at bena blir tungt, selv om en vanlig brenning vanligvis har samme effekt. Insektstikk og biter kan føre til hevelse i det berørte området, som kan være en forstuet eller anstrengt ankel, selv om disse skader vanligvis ledsages av smerte og blåmerker.

Endelig kan noen medisiner føre til hevelse i underbena som en bivirkning, spesielt de som inkluderer hormoner som testosteron eller østrogen. Steroider, antidepressiva og noen stoffer som er ment å senke blodtrykket kan påvirke kroppen på samme måte, også, selv om hevelsen ofte går bort når disse medisinene avsluttes.