Hva er årsakene til hyppig vannlating med tretthet?

Mange sykdommer og forhold kan føre til at en person opplever hyppig vannlating med tretthet. Mer enn 50 årsaker kan ta hensyn til symptomene. Til tider er det så enkelt å føle seg engstelig, og i andre tider kan det være så alvorlig å ha blærekreft. Andre årsaker inkluderer graviditet, diabetes, blærebetennelse og nyreinfeksjon.

En vanlig årsak til hyppig vannlating med utmattelse blant kvinner er graviditet. I løpet av tredje trimester blir slike symptomer mer vanlige. Selv om livmor er designet for å utvide for å gi plass til babyen, er det uunngåelig at den voksende kroppen inni vil presse mot visse organer, spesielt blæren.

Som babyen posisjonerer seg for å komme ut av livmorhalsen, vil hodet komprimere blæren, noe som gjør det vanskeligere for moren å kontrollere urinering. Dessuten kan babyens vekt, i tillegg til mors egen vektøkning, bruke mer energi enn vanlig, noe som resulterer i tretthet. Graviditet kommer også vanligvis med søvnproblemer, noe som også bidrar til følelsen av tretthet.

Hyppig vannlating og tretthet kan også bli forårsaket av diabetes. Diabetes hindrer personens evne til å produsere insulin, som er ansvarlig for overføring av sukker fra blodet til forskjellige celler. Når blodsukkeret er forhøyet, kan en person lide av tretthet, hyppig vannlating, konstant sult, konstant tørst og sløret syn blant mange andre symptomer.

En annen årsak til de to symptomene kan være blærebetennelse, som er en urinveis eller blæreinfeksjon, vanligvis fra en bakterie kalt Escherichia coli eller E. coli. Kroppen er tvunget til å eliminere bakterier fra kroppen, slik at hyppig og akutt urinering oppleves, med urinen med en uklar egenskap. Nocturia, eller trang til å urinere om natten, er også en indikator for blærebetennelse. Bortsett fra disse, kan en person som lider av blærebetennelse også ha andre symptomer, som feber, tretthet, kulderystelser og kvalme.

En type nyreinfeksjon og betennelse som kalles pyelonefrit kan også føre til hyppig vannlating med tretthet. Pyelonephritis er vanligvis en offshoot av blærebetennelse. Sterkt infisert urin som passerer gjennom, smitter dermed nyrene og sprer bakteriene til vevet. Foruten frekvensen, kan en smertefull eller blodig urinering også oppleves for både cystitis og pyelonefrit.

I noen tilfeller kan kronisk tretthet og vannlating også indikere verre sykdommer, som nyrekreft, eggstokkreft, blærekreft eller multippel sklerose. Hyppig vannlating med tretthet kan være vanlige symptomer på mange sykdommer, infeksjoner og tilstander. Derfor er det viktig for en å observere og se på andre symptomer som går sammen med dem for å få en nøyaktig diagnose.