Hva er iv antibiotika?

Intravenøse (IV) antibiotika er medisiner som leveres direkte inn i blodbanen ved hjelp av en nål og slanger forbundet med en pose eller beholder. Ofte blir medisinen levert sakte gjennom en dryppprosess, noe som bidrar til å unngå å introdusere luft inn i blodet. IV antibiotika brukes vanligvis til behandling av bakterielle infeksjoner. Ved å levere medisinene direkte inn i blodet, blir de båret til infeksjonsstedet raskere og mer effektivt for å fremme en raskere healingstid.

IV antibiotika er vanligvis reservert for alvorlige infeksjoner som krever raskere behandling. Mindre bakterievekst er behandlet ved bruk av orale antibiotika, som har færre bivirkninger og sjanser for komplikasjoner. De kan også gis i mye høyere doser, avhengig av alvorlighetsgrad og type infeksjon som behandles. Noen ganger kan intravenøse antibiotika brukes i en mindre alvorlig infeksjon dersom oral medisinering ikke kan komme til riktig sted. For eksempel får gravide kvinner IV-medisiner for gruppe B strep-bakterier fordi orale versjoner ikke effektivt dreper bakteriene i skjeden for å gi beskyttelse for barnet.

Som med alle variasjoner, er IV-antibiotika bare brukt til å drepe bakterievekst. De er ikke effektive for å bekjempe virus eller andre sykdommer. Bivirkninger kan omfatte kvalme, oppkast, svimmelhet og annen fordøyelsessykdom. Disse kan være milde eller alvorlige, avhengig av doseringen som brukes og pasientens individuelle toleranser.

Bruk av IV-antibiotika er generelt begrenset og brukes bare når det er absolutt nødvendig. De har liten risiko, for eksempel utvikling av narkotika-resistente bakterier. Noen ganger kan det oppstå irritasjon eller smerte på injeksjonsstedet.

Gjær overgrowth og resulterende irritasjon er vanlig med bruk av IV antibiotika. Dette krever en annen type medisin å behandle. Hyppig bruk av antibiotika kan forårsake gjentagende gjærinfeksjoner, og kan forstyrre effekten av visse andre medisiner, for eksempel p-piller.

Pasienter som får IV-antibiotika bør gis en forklaring på sykdommen som behandles, samt bivirkninger og risiko forbundet med intravenøs medisinering. Når ikke-livstruende sykdommer er årsaken, bør fordelene ved å bruke IV behandlingsmetoder kontra oral medisin veies og forklares til pasienten i detalj. Hvis muntlige metoder er et alternativ, skal han / hun bli gitt den aktuelle informasjonen for å kunne ta en informert beslutning.